Λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της Ελλάδας, η χώρα παρουσιάζει ένα αξιοσημείωτο φάσμα μικροκλίματος και τοπικών παραλλαγών. Από αλπικά και ορεινά μικροκλίματα, μέχρι ζεστά, άνυδρα και ηφαιστειογενή νησιά.
ΟΡΕΙΝΗ
Η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης, καλυμμένη από βουνά κατά 80%. Διαθέτει ανώμαλο έδαφος, με απότομους βράχους, βαθιά φαράγγια και οδοντωτές κορυφές. Το μέσο υψόμετρο του εδάφους του συγκρίνεται με τις αλπικές περιοχές.
Η κεντρική και δυτική Ελλάδα είναι οι πιο ορεινές, με πολλά φαράγγια και καρστικά τοπία, όπως τα Μετέωρα και τα φαράγγια του Βίκου. Ο Βίκος είναι το πιο βαθύ φαράγγι στον κόσμο σε αναλογία με το πλάτος του και το τρίτο βαθύτερο στον κόσμο γενικότερα.
Η κύρια οροσειρά της Ελλάδας, η οροσειρά της Πίνδου, είναι προέκταση των Άλπεων. Η Πίνδος χωρίζει τη χώρα στην πιο υγρή και πράσινη δυτική πλευρά, και στην πιο άνυδρη και ξηρή ανατολική πλευρά.
ΠΑΡΑΚΤΙΑ
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της λεκάνης της Μεσογείου (8.350 μίλια), και τη 10η μεγαλύτερη στον κόσμο. Μια εξαιρετικά πολύμορφη ακτογραμμή, που περικλείει περίπου 6.000 νησιά περίπου, και η ίδια αποτελείται από βουνά με πολλούς βράχους που υψώνονται από τη θάλασσα.
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται κυρίως από το μεσογειακό κλίμα της, με ορισμένα τμήματα ηφαιστειογενούς (ορισμένα νησιά), ηπειρωτικού (βόρεια ενδοχώρα) ή ορεινού (μεγάλο υψόμετρο σε όλη τη χώρα) κλίματος.
Η έντονη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι σημαντική, με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ψυχρότερες νύχτες με ορεινή και θαλασσινή αύρα τη νύχτα.
Οι ετήσιες βροχοπτώσεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών γεωγραφικών τμημάτων. Σε ορισμένα από τα νησιά και μέρος της ηπειρωτικής χώρας στο δυτικό τμήμα της Ελλάδας, η βροχόπτωση είναι περίπου 46 ίντσες, ενώ στην περιοχή γύρω από την Αθήνα είναι μόνο περίπου 13 ίντσες. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο, η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι σημαντικά πάνω από 20 ίντσες.
ΒΡΑΧΩΔΗΣ
Τα εδάφη της Ελλάδας υποτίθεται ότι είναι από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχει λάβει ποτέ εμπορικά λιπάσματα ή πράσινη κοπριά και πολύ λίγη, αν όχι καθόλου, ζωική κοπριά. Η παραγωγικότητα των περισσότερων από αυτά τα εδάφη είναι επί του παρόντος αρκετά χαμηλή (η μέση απόδοση σιταριού, για παράδειγμα, είναι μόνο περίπου 1,1 μόδι ανά στρέμμα, και αυτή η απόδοση παράγεται μόνο μία φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια). Το σύστημα καλλιέργειας που ακολουθούν οι περισσότεροι αγρότες συνίσταται στο ότι καλλιεργούν τη γη ένα χρόνο και να την αφήνουν σε αδράνεια ή αγρανάπαυση, ένα ή δύο χρόνια.
Το ελληνικό έδαφος αποτελείται κυρίως από συμπαγή, άγονα ασβεστολιθικά πετρώματα (βουνά). Αυτός ο ασβεστόλιθος είναι αξιοσημείωτος για την ομοιόμορφα υψηλή καθαρότητά του. Σε περίπου 50 δείγματα που συλλέχθηκαν από διαφορετικά μέρη της χώρας και αναλύθηκαν, η σχετική καθαρότητα κυμαινόταν από περίπου 90 έως 100 τοις εκατό με τα περισσότερα δείγματα να δείχνουν περίπου 98 τοις εκατό ανθρακικό ασβέστιο.
Υπάρχουν επίσης θύλακες ηφαιστειογενούς εδάφους όπως τα νησιά Λήμνος, Σαντορίνη, Μήλος, Νίσυρος, αργιλώδη εδάφη σε λίγες πεδιάδες (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη), προσχωσιγενή εδάφη κατά μήκος της ακτής, και πυριγενή εδάφη βόρεια.
Ως προς την υφή, η μεγαλύτερη πλειονότητα των εδαφών της Ελλάδας είναι λεπτής υφής, αποτελούμενα από άργιλο, ιλύ και πηλό. Στην Ελλάδα πρακτικά δεν υπάρχουν καθαρά αμμώδη εδάφη. Ακόμη και στις περισσότερες κορυφές βουνών, στις πλαγιές των βουνών και στους λόφους όπου οι πέτρες και οι ογκόλιθοι βρίθουν, η καλή γη αποτελείται συνήθως από πηλό. Αυτή η λεπτή υφή των εδαφών μπορεί να είναι εν μέρει ενδεικτική της μεγάλης ηλικίας τους
Μέρη πλούσια σε άργιλο είναι αυτά που ανέπτυξαν μια πιο σημαντική παράδοση κατασκευής αμφορέων.
ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα της Ελλάδας είναι τα σταφύλια, οι σταφίδες, οι ελιές και τα εσπεριδοειδή.
Το κυρίως ξηρό και θυελλώδες κλίμα, με τραχιές και απότομες πλαγιές, και έλλειψη μεγάλης καλλιεργήσιμης γης, ευνοεί τη μικρής κλίμακας φυσική και βιολογική καλλιέργεια και μέρος του λόγου που η Ελλάδα δεν ανέπτυξε ποτέ μια βάση για μαζική εκσυγχρονισμένη γεωργία.
Υψόμετρο, βόρειοι άνεμοι και εγγύτητα στη θάλασσα, μετριάζουν την υπερβολική ζέστη του κλίματος στην Ελλάδα. Αυτό οδηγεί σε στρεσαρισμένα αμπέλια με εντυπωσιακή φαινολική ωριμότητα, τα οποία διατηρούν επίσης την αρωματική τους ένταση και οξύτητα.
Λόγω του ξηρού κλίματος, η Ελλάδα ανέπτυξε μια ιδιαίτερα μακρά παράδοση επιδόρπιων κρασιών από λιασμένα σταφύλια (ο βοτρύτης δεν αποτελεί απειλή).
ΠΗΓΕΣ
- https://eurekamag.com/pdf/038/038899766.pdf
- http://projects.cbe.ab.ca/senatorpatrickburns/agriculture.html