Η Ελλάδα είναι

Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται για τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη ιστορία οινοποίησης στον κόσμο (6.500 χρόνια) και της αποδίδεται ο τίτλος της πρώτης περιοχής που ανέπτυξε εξελιγμένες τεχνικές καλλιέργειας και παραγωγής σταφυλιών.

Ο Έλληνας συγγραφέας του 4ου αιώνα π.Χ. Θεόφραστος άφησε λεπτομερή καταγραφή ορισμένων από τις ελληνικές επιρροές και καινοτομίες στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας και της αμπελουργίας. Η σημαντικότερη τεχνική ήταν η μελέτη εδάφους του αμπελώνα και η αντιστοίχιση τους με συγκεκριμένα αμπέλια. Σύμφωνα με τον Όμηρο, ο Λαέρτης, ο πατέρας του Οδυσσέα, διέθετε πάνω από 50 ποικιλίες φυτεμένες σε διάφορα μέρη του αμπελώνα του. Ένας άλλος τρόπος ελέγχου απόδοσης για την καλύτερη συγκέντρωση γεύσης και ποιότητας, αντί για αύξηση της ποσότητας. Η σύγχρονη οικονομία ευνόησε τις υψηλές αποδόσεις για τις περισσότερες καλλιέργειες και ο σκόπιμος περιορισμός της γεωργικής παραγωγής απείχε πολύ από την κοινή πρακτική στον αρχαίο κόσμο. Ο Θεόφραστος ανέπτυξε λεπτομερώς επίσης την πρακτική της χρήσης παραφυάδων και μοσχευμάτων φυτών για νέες φυτεύσεις στον αμπελώνα. Οι Έλληνες εφάρμοσαν καλλιεργητικές πρακτικές με φυτά για ευκολότερη καλλιέργεια και τρύγο, αντί να αφήνουν τα αμπέλια τους να μεγαλώνουν με μηδενική μόρφωση σε θάμνους ή πάνω σε δέντρα.

Αυτές οι τεχνικές, μαζί με άλλες ελληνικές γηγενείς ποικιλίες, ήταν ο σπόρος που εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη και τελικά οδήγησε στη σημερινή ανάπτυξη της τέχνης και της επιστήμης της οινοποίησης.

Οι αρχαίοι Έλληνες διέθεταν πλούσια οινική κουλτούρα που δεν υπήρχε πουθενά αλλού, με επίκεντρο τον Διόνυσο, τον Θεό του τρύγου, του κρασιού και της αγάπης για ζωή.

Λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της Ελλάδας, η χώρα παρουσιάζει ένα αξιοσημείωτο φάσμα μικροκλίματος και τοπικών παραλλαγών. Από αλπικά και ορεινά μικροκλίματα, μέχρι ζεστά, άνυδρα και ηφαιστειογενή νησιά.

 

ΟΡΕΙΝΗ
Η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης, καλυμμένη από βουνά κατά 80%. Διαθέτει ανώμαλο έδαφος, με απότομους βράχους, βαθιά φαράγγια και οδοντωτές κορυφές. Το μέσο υψόμετρο του εδάφους του συγκρίνεται με τις αλπικές περιοχές.

Η κεντρική και δυτική Ελλάδα είναι οι πιο ορεινές, με πολλά φαράγγια και καρστικά τοπία, όπως τα Μετέωρα και τα φαράγγια του Βίκου. Ο Βίκος είναι το πιο βαθύ φαράγγι στον κόσμο σε αναλογία με το πλάτος του και το τρίτο βαθύτερο στον κόσμο γενικότερα.

Η κύρια οροσειρά της Ελλάδας, η οροσειρά της Πίνδου, είναι προέκταση των Άλπεων. Η Πίνδος χωρίζει τη χώρα στην πιο υγρή και πράσινη δυτική πλευρά, και στην πιο άνυδρη και ξηρή ανατολική πλευρά.

ΠΑΡΑΚΤΙΑ
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή της λεκάνης της Μεσογείου (8.350 μίλια), και τη 10η μεγαλύτερη στον κόσμο. Μια εξαιρετικά πολύμορφη ακτογραμμή, που περικλείει περίπου 6.000 νησιά περίπου, και η ίδια αποτελείται από βουνά με πολλούς βράχους που υψώνονται από τη θάλασσα.

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται κυρίως από το μεσογειακό κλίμα της, με ορισμένα τμήματα ηφαιστειογενούς (ορισμένα νησιά), ηπειρωτικού (βόρεια ενδοχώρα) ή ορεινού (μεγάλο υψόμετρο σε όλη τη χώρα) κλίματος.

Η έντονη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι σημαντική, με υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ψυχρότερες νύχτες με ορεινή και θαλασσινή αύρα τη νύχτα.

Οι ετήσιες βροχοπτώσεις ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των διαφορετικών γεωγραφικών τμημάτων. Σε ορισμένα από τα νησιά και μέρος της ηπειρωτικής χώρας στο δυτικό τμήμα της Ελλάδας, η βροχόπτωση είναι περίπου 46 ίντσες, ενώ στην περιοχή γύρω από την Αθήνα είναι μόνο περίπου 13 ίντσες. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο, η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι σημαντικά πάνω από 20 ίντσες.

ΒΡΑΧΩΔΗΣ

Τα εδάφη της Ελλάδας υποτίθεται ότι είναι από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Η μεγάλη πλειοψηφία τους δεν έχει λάβει ποτέ εμπορικά λιπάσματα ή πράσινη κοπριά και πολύ λίγη, αν όχι καθόλου, ζωική κοπριά. Η παραγωγικότητα των περισσότερων από αυτά τα εδάφη είναι επί του παρόντος αρκετά χαμηλή (η μέση απόδοση σιταριού, για παράδειγμα, είναι μόνο περίπου 1,1 μόδι ανά στρέμμα, και αυτή η απόδοση παράγεται μόνο μία φορά κάθε δύο ή τρία χρόνια). Το σύστημα καλλιέργειας που ακολουθούν οι περισσότεροι αγρότες συνίσταται στο ότι καλλιεργούν τη γη ένα χρόνο και να την αφήνουν σε αδράνεια ή αγρανάπαυση, ένα ή δύο χρόνια.

Το ελληνικό έδαφος αποτελείται κυρίως από συμπαγή, άγονα ασβεστολιθικά πετρώματα (βουνά). Αυτός ο ασβεστόλιθος είναι αξιοσημείωτος για την ομοιόμορφα υψηλή καθαρότητά του. Σε περίπου 50 δείγματα που συλλέχθηκαν από διαφορετικά μέρη της χώρας και αναλύθηκαν, η σχετική καθαρότητα κυμαινόταν από περίπου 90 έως 100 τοις εκατό με τα περισσότερα δείγματα να δείχνουν περίπου 98 τοις εκατό ανθρακικό ασβέστιο.

Υπάρχουν επίσης θύλακες ηφαιστειογενούς εδάφους όπως τα νησιά Λήμνος, Σαντορίνη, Μήλος, Νίσυρος, αργιλώδη εδάφη σε λίγες πεδιάδες (Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη), προσχωσιγενή εδάφη κατά μήκος της ακτής, και πυριγενή εδάφη βόρεια.

Ως προς την υφή, η μεγαλύτερη πλειονότητα των εδαφών της Ελλάδας είναι λεπτής υφής, αποτελούμενα από άργιλο, ιλύ και πηλό. Στην Ελλάδα πρακτικά δεν υπάρχουν καθαρά αμμώδη εδάφη. Ακόμη και στις περισσότερες κορυφές βουνών, στις πλαγιές των βουνών και στους λόφους όπου οι πέτρες και οι ογκόλιθοι βρίθουν, η καλή γη αποτελείται συνήθως από πηλό. Αυτή η λεπτή υφή των εδαφών μπορεί να είναι εν μέρει ενδεικτική της μεγάλης ηλικίας τους

Μέρη πλούσια σε άργιλο είναι αυτά που ανέπτυξαν μια πιο σημαντική παράδοση κατασκευής αμφορέων.

 

ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Τα κυριότερα γεωργικά προϊόντα της Ελλάδας είναι τα σταφύλια, οι σταφίδες, οι ελιές και τα εσπεριδοειδή.

Το κυρίως ξηρό και θυελλώδες κλίμα, με τραχιές και απότομες πλαγιές, και έλλειψη μεγάλης καλλιεργήσιμης γης, ευνοεί τη μικρής κλίμακας φυσική και βιολογική καλλιέργεια και μέρος του λόγου που η Ελλάδα δεν ανέπτυξε ποτέ μια βάση για μαζική εκσυγχρονισμένη γεωργία.

Υψόμετρο, βόρειοι άνεμοι και εγγύτητα στη θάλασσα, μετριάζουν την υπερβολική ζέστη του κλίματος στην Ελλάδα. Αυτό οδηγεί σε στρεσαρισμένα αμπέλια με εντυπωσιακή φαινολική ωριμότητα, τα οποία διατηρούν επίσης την αρωματική τους ένταση και οξύτητα.

Λόγω του ξηρού κλίματος, η Ελλάδα ανέπτυξε μια ιδιαίτερα μακρά παράδοση επιδόρπιων κρασιών από λιασμένα σταφύλια (ο βοτρύτης δεν αποτελεί απειλή).

 

 

ΠΗΓΕΣ

  • https://eurekamag.com/pdf/038/038899766.pdf
  • http://projects.cbe.ab.ca/senatorpatrickburns/agriculture.html

Λευκές Ποικιλίες

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

To Ασύρτικο είναι η «βασίλισσα» των ελληνικών ποικιλιών σταφυλιών και αποτελεί τη γηγενή ποικιλία του νησιού της Σαντορίνης. Η Σαντορίνη φιλοξενεί πολλές αρχαιοελληνικές ποικιλίες, και αποκαλείται το «Jurassic park» των ελληνικών ποικιλιών. Η ποικιλία Ασύρτικο έχει προσαρμοστεί τέλεια στις άνυδρες και θυελλώδεις συνθήκες του ηφαιστειογενούς νησιού της Σαντορίνης και διατηρεί μια εντυπωσιακά ατσάλινη ορυκτότητα, παρά το ζεστό και ξηρό μεσογειακό μικροκλίμα.

 

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ

Η Μαλαγουζιά αποτελεί μια αρχαία ποικιλία, χαμένη στα βάθη της αρχαιοελληνικής ιστορίας. Πηγάζει από τα ορεινά τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας στην Ελλάδα. Διασώθηκε από την εξαφάνιση πριν από μερικές δεκαετίες, και εξαπλώθηκε σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων νησιών. Είναι γνωστή για τον εντυπωσιακά ιδιαίτερο και έντονο αρωματικό της χαρακτήρα με κυρίως τροπικές και λουλουδένιες νότες, τη λιπαρή υφή της και το στρογγυλό, γεμάτο σώμα με επαρκή οξύτητα, παρέχοντας μας λευκά και πορτοκαλί κρασιά διεθνούς κύρους.

 

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ

Το Σαββατιανό αποτελεί τη γηγενή ποικιλία της Στερεάς Ελλάδας και της περιοχής της Αττικής, όπου βρίσκεται η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας. Είναι επίσης η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Ελλάδα, γεγονός πολύ λογικό, εφόσον είναι γηγενής ποικιλία στην πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας και μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα παραγωγικότητας. Λόγω αυτού του χαρακτηριστικού και της παραδοσιακής του συμμετοχής στο παρεξηγημένο κρασί ρετσίνα, το Σαββατιανό δεν θεωρήθηκε ως οινοποιητική ποικιλία υψηλής ποιότητας. Η έλλειψη πρωτογενών αρωμάτων οδήγησε πολλούς οινοποιούς να το χειριστούν σε κάτι που είναι αντίθετο στη φύση του. Ωστόσο, εάν αυτή η ποικιλία – τέλεια προσαρμοσμένη στην πιο άνυδρη και ξηρή περιοχή της Ελλάδας – καλλιεργηθεί με περιορισμένες αποδόσεις και οινοποιηθεί με φυσικό τρόπο, έχει μοναδικά δευτερεύοντα αρώματα ξηρών καρπών και ώριμων φρούτων, αξιοσημείωτη σταθερότητα και τραγανή υφή.

 

ΒΙΔΙΑΝΟ

Το Βιδιανό είναι το ανερχόμενο αστέρι πολλών γηγενών ποικιλιών της Κρήτης. Θεωρείται ως η αρχαία τοπική ποικιλία, ενώ πολλοί το θεωρούν το επόμενο «Ασύρτικο», με οξύτητα σχεδόν εξίσου εντυπωσιακή για το ζεστό νησί της Μεσογείου και αναγνωρίσιμη ροδακινί αρωματική έκφραση. Οι αμπελώνες του Βιδιανού είναι ακόμη πολύ περιορισμένοι και οι οινοποιητικές του δυνατότητες βρίσκονται ακόμη σε διερευνητικό στάδιο.

 

ΡΟΜΠΟΛΑ

Η βασίλισσα του Ιονίου, η Ρομπόλα, έχει αποδειχθεί ότι είναι η ίδια ποικιλία με την «Ribolla Gialla» της Ιταλίας και τη «Rebula» των Βαλκανικών ακτών. Γηγενής ποικιλία στο νησί της Κεφαλονιάς, η Ρομπόλα θεωρείται ότι ταξίδεψε βόρεια κατά μήκος της ακτής στη Σλοβενία ​​και το Φριούλι κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα από τους Ενετούς. Παρουσιάζει έναν εξαιρετικά θαλασσινό χαρακτήρα, με άφθονη αλατότητα και ακατέργαστη υφή, όταν οινοποιείται με φυσικό τρόπο.

 

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Μέρος της μεγαλύτερης και αρχαιότερης οικογένειας σταφυλιών στον κόσμο, το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας θεωρείται ως γηγενής ποικιλία γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και υπάρχουν πιο συγκεκριμένες θεωρίες που τοποθετούν το σημείο προέλευσής του είτε στην Αίγυπτο είτε στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Ωστόσο, το κέντρο της καλλιέργειάς του στην Ελλάδα είναι το άνυδρο και ηφαιστειογενές νησί της Λήμνου, στο βορειοανατολικό Αιγαίο, που παρέχει ιδανικές συνθήκες για την ωρίμανσή του. Το Μοσχάτο Αλεξάνδρειας είναι μια αναγνωρίσιμη ποικιλία Μοσχάτου που χαρακτηρίζεται κυρίως από τις πιο «σταφυλένιες» νότες του. Μας παρέχει ευχάριστα αρωματικά λευκά και πορτοκαλί κρασιά, με ήπια οξύτητα. Αποκαλείται επίσης και “Zibbibo” στη νότια Ιταλία και τη βόρεια Αφρική.

Ροζ / Γκριζωπές Ποικιλίες

ΡΟΔΙΤΗΣ

Ο Ροδίτης είναι μια αρχαιοελληνική ποικιλία, που θεωρείται γηγενής στη βορειοδυτική ακτή της Πελοποννήσου. Το όνομά του σημαίνει «ροζ», προφανώς λόγω του ροζ χρώματος του πιο αναγνωρίσιμου και ποιοτικού κλώνου του, του Ροδίτη «Αλεπού». Ο Ροδίτης είναι η δεύτερη πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα θεωρείται λιγότερο σημαντική ποικιλία. Το γεγονός αυτό οφείλεται στις εξαιρετικά υψηλές του αποδόσεις, και στη μερική συμμετοχή στο παρεξηγημένο κρασί ρετσίνα χαμηλής ποιότητας του παρελθόντος. Πρόσφατες οινοποιήσεις από χαμηλές αποδόσεις σε αμπελώνες μεγαλύτερου υψομέτρου, έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Στο κρασί, ο Ροδίτης είναι πολύ αρωματικός, κυρίως με νότες εσπεριδοειδών, και ζουμερό και φρουτώδες σώμα. Ένα παράπονο από τους οινοποιούς είναι η σύντομη διάρκεια της αρωματικής του έντασης. Οι οινοποιήσεις με επαφή με στέμφυλα έχουν δείξει πολύ καλύτερη εκχύλιση και μακροζωία του αρωματικού του χαρακτήρα, έχοντας ως αποτέλεσμα ποιοτικά ιδιαίτερα κρασιά.

 

ΜΟΣΧΟΦΙΛΕΡΟ

Το Μοσχοφίλερο ανήκει στην ιδιαίτερα επιρρεπή σε μεταλλάξεις οικογένεια σταφυλιών «Φιλέρι». Είναι επίσης η πιο αρωματική έκφρασή του, με το πρόθεμα «Μοσχο» να υπαινίσσεται τον «αρωματικό» χαρακτήρα του. Το Μοσχοφίλερο αποτελεί ποικιλία σταφυλιών με γκριζωπή φλούδα, και θεωρείται ότι συμπίπτει με τις αρχαιοελληνικές αναφορές στην “Καπνεία Άμπελος”, που περιέγραφαν μια κλωνική ποικιλία της περιοχής με «σταχτί» χρώμα. Το Μοσχοφίλερο οινοποιείται σχεδόν αποκλειστικά σε φρέσκα λευκά κρασιά, που έχουν χαρακτηριστικό λουλουδάτο άρωμα, έντονη οξύτητα και έκρηξη λεμονιού στον ουρανίσκο. Μπορεί επίσης να παράγει ροζέ και αφρώδη κρασιά, για τα οποία είναι ιδανική η γενέτειρά του, το οροπέδιο της Μαντινείας στην Πελοπόννησο (σπάνιο παράδειγμα συνοριακού αλπικού terroir στη νότια Ελλάδα).

Ερυθρές Ποικιλίες

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ

Το Ξινόμαυρο θεωρείται ο «βασιλιάς» των ερυθρών ελληνικών ποικιλιών. Είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί και να οινοποιηθεί. Αποκαλείται επίσης και «ντίβα». Το όνομά του είναι συνδυασμός των λέξεων «ξινό» και «μαύρο», που υπαινίσσεται τον αδάμαστο και τανικό χαρακτήρα του. Γηγενής ποικιλία στη δυτική Μακεδονία και στις πόλεις του Αμύνταιου και της Νάουσας, το Ξινόμαυρο προτιμά την υγρασία και έχει χαμηλές αποδόσεις. Εκφράζεται μέσα από νότες μανιταριού, κονσερβοποιημένης ντομάτας, φραγκοστάφυλου, σκουρόχρωμων φρούτων και ελιών. Η παλέτα είναι συνήθως δομημένη με καταιγισμό από τανίνες, που πλαισιώνουν ένα μεσαίο σώμα. Το χρώμα τείνει προς το κεραμιδί και αλλοιώνεται αρκετά γρήγορα.

 

ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟ

Το Αγιωργίτικο είναι γηγενής ποικιλία στην μεγαλύτερη οινοποιητική και ΠΟΠ περιοχή της Ελλάδας, τη Νεμέα (Πελοπόννησος), με την οποία είναι σχεδόν συνώνυμο. Μέχρι πρότινος σπάνια το συναντούσαμε έξω από τη Νεμέα. Εκεί, παράγει μια ποικιλία διαφορετικών τύπων κρασιών (καθιστώντας το το πολυδυναμική ποικιλία), από φρέσκα ή παλαιωμένα κόκκινα, μέχρι φρουτώδη ροζέ, έως και ημίγλυκα κόκκινα. Καλλιεργείται σε διάφορα υψόμετρα, ανάλογα με τον τελικό στόχο. Το Αγιωργίτικο είναι πιθανώς η ίδια ποικιλία με το «Φλιάσιο Κρασί» που έγινε δημοφιλές στον αρχαιοελληνικό κόσμο μέσω των Νεμεϊκών αγώνων. Είναι γνωστό για το πολύ σκούρο χρώμα, τα φρέσκα φρουτώδη αρώματα, τις ισχυρές αλλά μεταξένιες τανίνες και την υψηλότερη οξύτητα και όγκο. Ένα στρογγυλό, δυνατό κρασί, με πολύ περισσότερες δυνατότητες προς εξερεύνηση.

 

ΛΗΜΝΙΩΝΑ

Η Λημνιώνα είναι μια ακόμα παλιά ποικιλία στην Ελλάδα που έφτασε στα πρόθυρα εξαφάνισης μέχρι που ανακαλύφθηκε εκ νέου ο κομψός και λουλουδάτος χαρακτήρας της (κάτι που σπανίζει στις ελληνικές ερυθρές ποικιλίες). Γηγενής ποικιλία στην περιοχή γύρω από την αγροτική πόλη της Καρδίτσας στη Θεσσαλία. Εξαπλώνεται πλέον ταχύτατα στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ο μεταξένιος και σέξι χαρακτήρας της την καθιστά ακαταμάχητη, και αναμένεται να οδηγήσει σε πολλά περιζήτητα κρασιά στο μέλλον.

 

ΛΗΜΝΙΟ

Δεν πρέπει να το συγχέουμε με την ποικιλία «Λημνιώνα», αν και η γενετική ανάλυση έχει δείξει μια μακρινή σχέση μεταξύ αυτών των δύο. Το Λημνιό είναι η γηγενής ποικιλία του ηφαιστειογενούς νησιού της Λήμνου. Είναι σχεδόν η αρχαιότερη αναφερόμενη ποικιλία στον κόσμο, καθώς έχει περιγραφεί από πολλούς αρχαίους συγγραφείς και φιλοσόφους ως «Λημνιά Άμπελος» (άμπελος Λημνιάς), όπως ο Όμηρος, ο Αριστοτέλης και ο Ησίοδος. Το Λημνιό (που σημαίνει «από τη Λήμνο») καλλιεργείται στο ηφαιστειακό και άνυδρο έδαφος της Λήμνου εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχοντας επιτύχει μια μοναδική προσαρμογή στο συγκεκριμένο μέρος, και αποτυπώνοντας τρομερή έκφραση του τόπου. Παρέχει ξηρά κρασιά με πιασάρικες αλλά παιχνιδιάρικες και πουδρώδεις τανίνες, χαμηλό έως μέτριο αλκοολικό τίτλο και νότες ξηρών βοτάνων στη μύτη και την παλέτα, που αποτελούν και την κύρια βλάστηση του νησιού.

 

ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ

Η Μαυροδάφνη, μαζί με το Βερτζαμί, έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε ανθοκυανίνη σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ελληνική ποικιλία. Το όνομά του σημαίνει «Μαύρη Δάφνη», που παραπέμπει σε μια ρομαντική ιστορία αγάπης μεταξύ του άντρα που το διέδιδε ως γλυκό ενισχυμένο κρασί, του Γουστάβου Κλάους της Αχάια Κλάους, και μιας ντόπιας μελαχρινής Ελληνίδας που ονομάζεται «Δάφνη». Άλλοι ισχυρίζονται ότι το όνομα προέρχεται από το σκούρο χρώμα του και κάποιες νότες που θυμίζουν βότανα δάφνης. Πριν από αυτή την ιστορία, που διαδραματίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, το όνομά της ήταν πιθανότατα «Τσιγκέλω» ή «Τσιγκέλι» («γάτζος»), που σήμερα χρησιμοποιείται για να ξεχωρίζει από τον υψηλότερης ποιότητας κλώνο του (ο χαμηλότερης ποιότητας ονομάζεται «Ρενιώ»). Η Μαυροδάφνη θεωρείται γηγενής στην περιοχή της Αχαΐας στην Πελοπόννησο, και στο νησί της Κεφαλλονιάς στο Ιόνιο πέλαγος, ακριβώς απέναντι από την Αχαΐα, αν και εξελίχθηκε σε διαφορετικούς κλώνους. Εκτός από το διάσημο και συνώνυμο ενισχυμένο γλυκό κόκκινο κρασί που είναι ευρέως γνωστό και ιστορικό σε όλη την Ελλάδα, η Μαυροδάφνη μας παρέχει πολύ αναγνωρίσιμα και κομψά κόκκινα ξηρά κρασιά με νότες βοτάνων, ουμάμι και μικρών φρούτων στη μύτη, μεταξένια υφή και χαρακτηριστική πικρή επίγευση.

 

ΒΕΡΤΖΑΜΙ

Το Βερτζαμί είναι μια άλλη εξαιρετικά σκουρόχρωμη ποικιλία, μαζί με τη Μαυροδάφνη, και γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε ιστορικά ως η ποικιλία «ζωγραφικής» σε σύνθετους αμπελώνες. Γηγενής ποικιλία στο νησί της Λευκάδας του Ιονίου πελάγους, το Βερτζαμί θεωρείται ένα ευγενής ελληνική ποικιλία, παρέχοντας σκορόχρωμα κρασιά υψηλότερου αλκοολικού τίτλου, ισχυρές αλλά καλά ενσωματωμένες τανίνες και χαρακτηριστικά βαθιά αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων. Έχει συγγένεια με τον δρυ, και διατηρεί νεανική έκφραση για πολλά χρόνια.