Κολοκυθάρα

Kolokythara - natural Greek wines - Doric Wines - Giorgos Balatsouras - Delphi - Kolokythara grape variety

Η Κολοκυθάρα αποτελεί μια σπάνια λευκή ποικιλία της ορεινής περιοχής της Φωκίδας στη Στερεά Ελλάδα. Η ονομασία της δόθηκε χάρη στο μεγάλο και κίτρινο χρώμα του σταφυλιού της ποικιλίας που παραπέμπει σε κολοκύθα. Την ποικιλία αναβίωσε και οινοποίησε με παραδοσιακούς μεθόδους οινοποίησης ο οινοπαραγωγός βιολογικής καλλιέργειας Γιώργος Μπαλατσούρας.

  • Παραγωγός: Δωρικός Οίνος
  • Σοδειά: 2023
  • Τύπος: Πορτοκαλί ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Κολοκυθάρα
  • Ονομασία προέλευσης:
  • Αλκόολ: 11,50%
  • Φιάλη: 1,5L
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
  • Οινοποίηση: Χειρωνακτικός τρύγος και διαλογή. Άγρια ζύμωση σε οινοποιητές ανοιχτού τύπου χωρίς πρόσθετα σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, με κλαδιά ελάτου και θυμαριού για διαχείριση επιφάνειας σύμφωνα με μακραίωνες παραδόσεις. Η βραχεία παραμονή σε ουδέτερα δρύινα βαρέλια ακολουθεί την εκχύλιση διάρκειας 7 ημερών και την αργή ζύμωση. Η έκκριση ρετσινιού από το έλατο συμβάλλει σημαντικά στην εμφιάλωση με προσθήκη σχεδόν ελάχιστων θειωδών.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική πιστοποιημένη
  • Κλίμα: Αλπικό / ορεινό (βαρείς χειμώνες, ήπια καλοκαίρια)
  • Έδαφος: Ελαφριά, ασβεστολιθικά εδάφη με εξαιρετικές ιδιότητες αποστράγγισης
  • Έτος φύτευσης: 2001
  • Υψόμετρο: 800 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 8-10%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 2 μέτρα μεταξύ των σειρών, 1,2 μέτρα μεταξύ των κλημάτων
  • Απόδοση πρέμνου: 3 – 3,5 kg / πρέμνο (1.000 – 1.300kg / στρέμμα)
  • Άρδευση: Δεν εφαρμόζεται
  • Ψεκασμός: 2-3 εφαρμογές με χαλκό σε στερεή μορφή και 3-4 εφαρμογές με φυσικό θειάφι
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε τελάρα

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Επαφή με στέμφυλα για 7 ημέρες σε ανοιχτού τύπου δεξαμενές από έλατο
  • Πιεστήριο: Δεν εφαρμόζεται
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: Δεν εφαρμόζεται (χαμηλές φυσικές θερμοκρασίες έως 15℃)
  • Ζύμωση: Αυθόρμητη ζύμωση με γηγενή ζυμομύκητα, καταρχάς σε ξύλινους οινοποιητές, και στη συνέχεια σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 30-40 ημέρες
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 2-7 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και σε παλαιά ξύλινα βαρέλια
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 130 λίτρα
  • Αλκοόλ: 11,50%
  • Οξύτητα: 6,20 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 0 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 0 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός Οίνος Χωρίς Πρόσθετα Θειώδη
  • Φιάλη: 1,5L

Ο Γιώργος Μπαλατσούρας καλλιεργεί και οινοποιεί σπάνιες τοπικές ποικιλίες, με πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος από το 1998. Η αγάπη του για τη γενέτειρά του, το χωριό Κονιάκος, που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαίο χώρο των Δελφών και τη λίμνη Μόρνου, φαίνεται στην ειλικρίνεια των κρασιών, τα οποία παράγονται με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η οικογένειά του για πολλές γενιές. Αυτό προσδίδει στα κρασιά του έναν αμιγώς παραδοσιακό χαρακτήρα.

Ο Γιώργος άρχισε να παράγει κρασί για να διατηρήσεις εκείνες τις οικογενειακές παραδόσεις, που άρχισαν να εξαφανίζονται μαζί με τον αφανισμό πολλών απομακρυσμένων ελληνικών χωριών και των αμπελώνων τους, όπως ο Κονιάκος. Ο Κονιάκος βρίσκεται σε ένα ελατοδάσος σε υψόμετρο 800 μέτρων, και το ίδιο αυτό καθεαυτό αποτελεί ένα αλπικό και παρθένο περιβάλλον, μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Εδώ γεννήθηκε και η βουκολική ερυθρή ποικιλία “Κοσμάς“, η οποία τοπικά είναι γνωστή και ως “Γκουσμαδιά”. Ο Γιώργος έσωσε ο ίδιος από μόνος του την ποικιλία η οποία απειλούνταν από εξαφάνιση, αναγνωρίζοντάς την επίσημα από τις ελληνικές αρχές, και αφιερώνοντας όλη την παραγωγή του κόκκινου κρασιού στον μικροσκοπικό αμπελώνα που κληρονόμησε από την οικογένειά του.

Η περιοχή γύρω από τον Κονιάκο κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και θεωρείται το κέντρο των Δωριέων, μιας από τις τέσσερις κύριες αρχαίες ελληνικές φυλές. Το ηπειρωτικό / αλπικό μικροκλίμα, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για αργές, αυθόρμητες ζυμώσεις. Η καλλιέργεια είναι σχεδόν αρχαϊκή, χωρίς να υπάρχει άρδευση πλησίον. Η οινοποίηση ακολουθεί τις παραδόσεις, οι οποίες είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στους τοπικούς πόρους. Οι ανοιχτού τύπου οινοποιητές καλύπτονται με κλαδιά έλατου για διαχείριση επιφάνειας, με τις πέτρες του ποταμού να διατηρούν τα στέμφυλα βυθισμένα στον μούστο τους. Το έλατο εκκρίνει το άοσμο ρετσίνι του, που προσθέτει υφή στο κρασί, αλλά και το προστατεύει χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητές του. Ο Γιώργος δεν προσθέτει τίποτα στο κρασί και δεν κάνει καμία άλλη παρέμβαση, με στόχο τη διατήρηση της αγνής και παρθένας φύσης του τοπικού περιβάλλοντος, που ήταν πάντα καθαρό από ανθρώπινη παρέμβαση και ρύπανση.

Οι Δελφοί είναι ο περίφημος αρχαιολογικός χώρος του ομώνυμου μαντείου, το κέντρο της “Πυθίας”, της αρχιέρειας που παρείχε συμβουλές και ασκούσε επιρροή σε μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις του αρχαίου κόσμου. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα και του ίδιου το μαντείου.

Σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς βρίσκεται το γραφικό λιμάνι του Γαλαξιδίου.