Ασύρτικο

Μια διαφορετική έκφραση της περίφημης ποικιλίας Ασύρτικο, που οινοποιήθηκε με φυσικό τροπο από τον μικροοινοποιό Ξυδάκη, σε ανοξείδωτη δεξαμενή.

  • Παραγωγός: Μικροοινοποιείο Ξυδάκη
  • Σοδειά: 2018
  • Τύπος: Λευκός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Ασύρτικο
  • Ονομασία προέλευσης: ΠΓΕ Κυκλάδες
  • Αλκοόλ: 14%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική (μη πιστοποιημένη)
  • Οινοποίηση: Άγρια ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή και 6 μήνες στις οινολάσπες του

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική (μη πιστοποιημένη)
  • Κλίμα: Μεσογειακό, με ήπιους χειμώνες, θερμά και ξηρά καλοκαίρια, συνήθως με ανέμους
  • Έδαφος:
  • Έτος φύτευσης:
  • Υψόμετρο:
  • Κλίση εδάφους:
  • Πυκνότητα φύτευσης:
  • Απόδοση πρέμνου:
  • Άρδευση:
  • Ψεκασμός:
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση:
  • Πιεστήριο: Στροφιλιά
  • Έλεγχος θερμοκρασιας:
  • Ζύμωση: Αυθόρμητη ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή (Γηγενής ζυμομύκητας)
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 6 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή, στις οινολάσπες του
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή:
  • Αλκοόλ: 14%
  • Οξύτητα: 7,30 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 2,5gr/l
  • Ολικά θειώδη: 106mg/l
  • Πιστοποίηση:
  • Φιάλη: 750ml

Ο Γιώργος Ξυδάκης κατάγεται από τη Μύκονο, ένα από τα πιο δημοφιλή Κυκλαδονήσια της Ελλάδας. Ο Γιώργος Ξυδάκης ανέπτυξε την απέραντη αγάπη του για το νησί του και την παράδοσή του, όταν παρακολουθούσε (και συνάμα δοκίμαζε μαζί) με τον οινοπαραγωγό παππού του να φτιάχνει παραδοσιακό κρασί τη δεκαετία του ’60. Αν και αργότερα σπούδασε οδοντιατρική, που αποτελεί και την κύρια απασχόλησή του, το όραμά του να επαναφέρει τον (αγροτικό) πολιτισμό και τις πλούσιες μυκονιάτικες παραδόσεις δεν έσβησε ποτέ. Ξεκίνησε να λειτουργεί το μικροοινοποιείο του το 2001, το οποίο επικεντρωνόταν γύρω από έναν παλαιό αμπελώνα σε μέγεθος κήπου με τοπικές ποικιλίες. Η φιλοδοξία του ήταν αναβιώσει τοπικές, και κυρίως λησμονημένες κυκλαδίτικες ποικιλίες μέσα από φυσικές μικροοινοποιήσεις. Μερικές από τις ποικιλίες που περιλαμβάνονται στα κρασιά του Γιώργου έχουν ασαφή ονόματα όπως Ξερομάχαιρο (που σημαίνει “ξερό μαχαίρι”), Κουφόρωγο (“κούφιο μούρο”) και Ποταμίσι (“ποτάμι”) και η ιστορία τους έχει σχεδόν χαθεί στη λήθη. Αυτά που δεν προέρχονται από τον βιολογικά καλλιεργημένο κήπο του, προέρχονται από παλιούς και εγκαταλελειμμένους ή ημιακαλλιέργητους αμπελώνες της Μυκόνου και των γύρω Κυκλαδονήσιων (Αντίπαρος, Σύρος, Άνδρος, Τήνος, κλπ.), τους οποίους εντοπίζει ο Γιώργος και συλλέγει / τρυγίζει ο ίδιος.

Η Μύκονος, που αποκαλείται και ως “νησί των ανέμων”, είναι γνωστή για την χαρακτηριστική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της με τα λευκά σπίτια από τοίχους με υφή κιμωλίας και ομαλές γραμμές, και την έντονη νυχτερινή ζωή της. Η πρωτεύουσα του νησιού και η μεγαλύτερη πόλη η “Χώρα” είναι γεμάτη από δαιδαλώδη σοκάκια και μικρά μπαρ και εστιατόρια.

Το κοντινό νησί της Δήλου, το κέντρο της αρχαίας Δηλιακής Συμμαχίας που ιδρύθηκε από τους Αθηναίους είναι ένας από τους πιο ανέπαφους αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει οπωσδήποτε να δουν οι επισκέπτες της Μυκόνου (30 λεπτά με το καραβάκι).