Doric ερυθρό

Doric red - natural Greek wines - Doric Wines - Giorgos Balatsouras - Delphi - Kosmas grape variety

Ο Κοσμάς (ή αλλιώς “Κοσμαδιά” όπως είναι παραδοσιακά γνωστή), αποτελεί μια σπάνια ερυθρή ποικιλία της ορεινής περιοχής της Φωκίδας στη Στερεά Ελλάδα. Επέζησε από τον αφανισμό και πρόσφατα καταγράφηκε επισήμως από τις ελληνικές αρχές, χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλλε ο οινοπαραγωγός βιολογικής καλλιέργειας Γιώργος Μπαλατσούρας. Πρόκειται για μια πραγματικά βουκολική ποικιλία με αλπική λάμψη και φρέσκα φρούτα, αρωματικά βότανα, που αντανακλάται ξεκάθαρα στον τόπο όπου προήλθε, ένα ελατοδάσος μεγάλου υψόμετρου.

  • Παραγωγός: Δωρικός Οίνος
  • Σοδειά: 2019
  • Τύπος: Ερυθρός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Κοσμάς
  • Ονομασία προέλευσης:
  • Αλκοόλ: 12,5%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
  • Οινοποίηση: Χειρωνακτικός τρύγος και διαλογή, αποβοστρύχωση, με άγρια ζύμωση σε οινοποιητές ανοιχτού τύπου σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος χωρίς πρόσθετα, με κλαδιά ελάτου και θυμαριού για διαχείριση επιφάνειας σύμφωνα με μακραίωνες παραδόσεις. Η βραχεία παραμονή σε ουδέτερα δρύινα βαρέλια ακολουθεί την εκχύλιση διάρκειας 60 ημερών και την αργή ζύμωση. Η έκκριση ρετσινού από το έλατο συμβάλλει σημαντικά στην εμφιάλωση με προσθήκη σχεδόν ελάχιστων θειωδών.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική πιστοποιημένη
  • Κλίμα: Αλπικό / ορεινό (βαρείς χειμώνες, ήπια καλοκαίρια)
  • Έδαφος: Ελαφρά ασβεστολιθικά εδάφη με εξαιρετικές ιδιότητες αποστράγγισης
  • Έτος φύτευσης: 1996
  • Υψόμετρο: 800 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 8-10%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 2 μέτρα μεταξύ των σειρών, 1,2 μέτρα μεταξύ των κλημάτων
  • Απόδοση πρέμνου: 2,7 – 3,3 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Δεν εφαρμόζεται
  • Ψεκασμός: 2-3 εφαρμογές βορδιγάλειου πολτού και 3-4 εφαρμογές με φυσικό θειάφι
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε τελάρα και κοφίνια

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Ξύλινη δεξαμενή ελάτου ανοιχτού τύπου για 15 ημέρες
  • Πιεστήριο: Δεν εφαρμόζεται (ελεύθερη ροή)
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: Δεν εφαρμόζεται (χαμηλές φυσικές θερμοκρασίες έως 15ºC)
  • Ζύμωση: Αυθόρμητη ζύμωση πρώτα σε ξύλινους οινοποιητές και στη συνέχεια σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 30-40 ημέρες (Γηγενής ζυμομύκητας)
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 2-7 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και παλαιά ξύλινα βαρέλια
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται (φυσική χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα)
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 2.500 λίτρα
  • Αλκοόλ: 12,50%
  • Οξύτητα: 5,70 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 0 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 8 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός Οίνος
  • Φιάλη: 750ml

Ο Γιώργος Μπαλατσούρας καλλιεργεί και οινοποιεί σπάνιες τοπικές ποικιλίες, με πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος από το 1998. Η αγάπη του για τη γενέτειρά του, το χωριό Κονιάκος, που βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαίο χώρο των Δελφών και τη λίμνη Μόρνου, φαίνεται στην ειλικρίνεια των κρασιών, τα οποία παράγονται με τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η οικογένειά του για πολλές γενιές. Αυτό προσδίδει στα κρασιά του έναν αμιγώς παραδοσιακό χαρακτήρα.

Ο Γιώργος άρχισε να παράγει κρασί για να διατηρήσεις εκείνες τις οικογενειακές παραδόσεις, που άρχισαν να εξαφανίζονται μαζί με τον αφανισμό πολλών απομακρυσμένων ελληνικών χωριών και των αμπελώνων τους, όπως ο Κονιάκος. Ο Κονιάκος βρίσκεται σε ένα ελατοδάσος σε υψόμετρο 800 μέτρων, και το ίδιο αυτό καθεαυτό αποτελεί ένα αλπικό και παρθένο περιβάλλον, μακριά από κάθε ανθρώπινη παρέμβαση. Εδώ γεννήθηκε και η βουκολική ερυθρή ποικιλία “Κοσμάς“, η οποία τοπικά είναι γνωστή και ως “Γκουσμαδιά”. Ο Γιώργος έσωσε ο ίδιος από μόνος του την ποικιλία η οποία απειλούνταν από εξαφάνιση, αναγνωρίζοντάς την επίσημα από τις ελληνικές αρχές, και αφιερώνοντας όλη την παραγωγή του κόκκινου κρασιού στον μικροσκοπικό αμπελώνα που κληρονόμησε από την οικογένειά του.

Η περιοχή γύρω από τον Κονιάκο κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και θεωρείται το κέντρο των Δωριέων, μιας από τις τέσσερις κύριες αρχαίες ελληνικές φυλές. Το ηπειρωτικό / αλπικό μικροκλίμα, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για αργές, αυθόρμητες ζυμώσεις. Η καλλιέργεια είναι σχεδόν αρχαϊκή, χωρίς να υπάρχει άρδευση πλησίον. Η οινοποίηση ακολουθεί τις παραδόσεις, οι οποίες είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στους τοπικούς πόρους. Οι ανοιχτού τύπου οινοποιητές καλύπτονται με κλαδιά έλατου για διαχείριση επιφάνειας, με τις πέτρες του ποταμού να διατηρούν τα στέμφυλα βυθισμένα στον μούστο τους. Το έλατο εκκρίνει το άοσμο ρετσίνι του, που προσθέτει υφή στο κρασί, αλλά και το προστατεύει χάρη στις αντισηπτικές ιδιότητές του. Ο Γιώργος δεν προσθέτει τίποτα στο κρασί και δεν κάνει καμία άλλη παρέμβαση, με στόχο τη διατήρηση της αγνής και παρθένας φύσης του τοπικού περιβάλλοντος, που ήταν πάντα καθαρό από ανθρώπινη παρέμβαση και ρύπανση.

Οι Δελφοί είναι ο περίφημος αρχαιολογικός χώρος του ομώνυμου μαντείου, το κέντρο της “Πυθίας”, της αρχιέρειας που παρείχε συμβουλές και ασκούσε επιρροή σε μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις του αρχαίου κόσμου. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα και του ίδιου το μαντείου.

Σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς βρίσκεται το γραφικό λιμάνι του Γαλαξιδίου.