Κτήμα Αποστολίδη

Η οικογένεια Αποστολίδη ξεκίνησε το οινοποιητικό ταξίδι της το 1958, στο μικρό χωριό Διαλεκτό, καθιστώντας το ένα από τα βορειότερα παράκτια οινοποιεία της χώρας. Το μικροσκοπικό χωριό «Εκλεκτό» είναι ακριβώς δίπλα του, και τα δύο βρίσκονται ακριβώς έξω από την Καβάλα, την πατρίδα της βασικής μας ομάδας. Πάντα θέλαμε να εκπροσωπήσουμε μια περιοχή της πατρίδας μας, αφού βρίσκεται και στο επίκεντρο της οινοποιητικής ιστορίας της περιοχής, με την τοποθεσία Ορθόπετρα να φιλοξενεί την παλαιότερη ένδειξη παραγωγής κρασιού στην Ευρώπη (4.300 π.Χ.). Σήμερα, η περιοχή είναι δυστυχώς γνωστή για τα βιομηχανικά κρασιά που παράγονται κυρίως από διεθνείς ποικιλίες.

Το κτήμα Αποστολίδη αποτελεί ευχάριστη εξαίρεση στον κανόνα και ήταν φυσικό να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας. Το οινοποιείο διαχειρίζεται η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα αδέρφια Ευθύμιος και Βασιλική που επέστρεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα αφου τελείωσαν τις σπουδές τους στους τομείς της Αμπελουργίας και Οινολογίας στη Γερμανία. Τα παιδιά έχουν επιφέρει αλλαγές στη διαχείριση του κτήματος με σημαντικότερη την μετάβαση από τη βιολογική γεωργία σε μια πιο ευλαβική εφαρμογή της βιοδυναμικής γεωργίας στον αμπελώνα και το οινοποιείο με πλήρη πιστοποίηση Demeter. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παραγωγή φυσικών κρασιών με σχολαστική ακρίβεια, συμπεριλαμβάνοντας δύο από τα πιο φινετσάτα και μακράς παλαίωσης αφρώδη κρασιά της Ελλάδας. Παράλληλα, υπάρχει διάθεση για πειραματισμούς με διάφορες μεθόδους και υλικά. Το νεαρό αυτό δίδυμο δεν διστάζει να δοκιμάσει τα όρια του τοπικού terroir με αμφορείς θαμμένους στην άμμο (και εν μέρει κάτω από το νερό), ακριβώς δίπλα στο παλαιότερο παραδοσιακό ναυπηγείο της Ευρώπης, να παρασκευάσει ρετσίνα της ποικιλίας Ασύρτικο που υπόκειται σε ζύμωση σε αμφορέα με μηδενικά πρόσθετα ή θειώδη, να παράγει φανταστικά αφρώδη (pet-nat), και σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο του κοκκινέλι από την τοπική και ξεχασμένη ποικιλία Καράπαπα, την οποία ανακάλυψαν και έσωσαν από την αφάνεια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουν μόνο τη 2η δεκαετία της ζωής τους και είναι από τους πιο ωραίους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει, αναμένουμε πολλά περισσότερα απ’ αυτούς στο μέλλον.

 • Οινοποιείο: Κτήμα Αποστολίδη
 • Σημείο εστίασης: Κρασιά αμιγώς βιοδυναμικής καλλιέργειας με έμφαση στα αφρώδη και τα κρασιά αμφορέα
 • Περιοχή: Καβάλα (Μακεδονία)
 • Έτος ίδρυσης: 1958
 • Έκταση: 130 στρέμματα
 • Ποικιλίες: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Καράπαπας, Αγιωργίτικο, Βιδιανό, Sauvignon Blanc
 • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιοδυναμική (πιστοποίηση Demeter) / Βιολογική πιστοποιημένη
 • Κλίμα: Μεσογειακό / ηπειρωτικό, πλησίον ποταμού.
 • Έδαφος: Αμμοπηλώδες
 • Έτος φύτευσης: Μεταξύ 2001 και 2011
 • Υψόμετρο: 100-160 μέτρα
 • Απόσταση από την ακτή: 8 μίλια
 • Ποσοστό σταφυλιών από ιδιόκτητους αμπελώνες: 100%

Η Καβάλα αποτελεί μια γραφική πόλη-λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας. Η γεωγραφική θέση της, το φυσικό λιμάνι της και η γειτνίασή της με τα χρυσωρυχεία του όρους Παγγαίου καθιστούν την Καβάλα μια από τις αρχαιότερες παράκτιες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, με τις απαρχές της χαμένες στα βάθη της ιστορίας.

Η Καβάλα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές του όρους Σύμβολο, αλλά περιβάλλεται και από τα όρη Λεκάνη και Παγγαίο, καθιστώντας την ορεινή κατά 55%. Αποτελεί επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Μακεδονίας (μετά τη Θεσσαλονίκη), και ένα από τα πιο μεγάλα στρατηγικά λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

Η αρχαία ιστορία της Καβάλας συνδέεται με την κοντινή πόλη «Φίλιπποι», την τοποθεσία «Ορθόπετρα» που φιλοξενεί τα αρχαιότερα πατημένα σταφύλια στον κόσμο, το όρος Παγγαίο που χρηματοδότησε τις στρατιωτικές αποστολές του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα χρυσωρυχεία του, και το  ιεραποστολικό ταξίδι του Αποστόλου Παύλου ο οποίος βάφτισε τη Λυδία, την πρώτη χριστιανή της Ευρώπης εκεί. Τα ομώνυμα λασπόλουτρα της Λυδίας είναι επίσης παγκοσμίως γνωστά για τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητές τους, και προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στη σύγχρονη ιστορία της, η Καβάλα είναι συνώνυμη με την παραγωγή και το εμπόριο καπνού, με τις πολλές νεοκλασικές καπναποθήκες της ως ανάμνηση της άλλοτε ακμάζουσας βιομηχανίας. Οι πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκαν και στην Καβάλα το 1896 από καπνεργάτες.

Η Καβάλα είναι μια όμορφη και ιστορική πόλη με πολλά αξιοθέατα, φρέσκο ψάρι και παραλίες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Αμμόλοφοι. Η παλιά πόλη της Παναγίας με το μεσαιωνικό φρούριο στην κορυφή της, και το παρακείμενο αρχαίο υδραγωγείο, καθώς και το λιμάνι και τα ψαροκάικα της, είναι μερικά από τα σημεία αναφοράς της πόλης.