Μαλαγουζιά Παλαιοχώρι

Malagousia Palaiochori, Malagousia- Apostolidis Organic Vineyards - Kavala, East Macedonia,Greece - natural organic White Dry Wine - Malagousia - Eklektikon

Οι ειδικές τεχνικές καλλιέργειας δίνουν σε αυτήν τη Μαλαγουζιά μια ιδιαίτερα τραγανή έκφραση με γεμάτο στόμα. Στη μύτη υπάρχει ένα πυροτέχνημα αρωμάτων λευκών σαρκωδών φρούτων (κόκκινο ροδάκινο, βερίκοκο) και εσπεριδοειδών (γκρέιπφρουτ, φλούδα πορτοκαλιού), πλαισιωμένο από ελαφρές νότες γιασεμιού, θυμαριού και μοσχοκάρυδου.

  • Παραγωγός: Κτήμα Αποστολίδη
  • Σοδειά: 2021
  • Τύπος: Λευκός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Μαλαγουζιά
  • Ονομασία προέλευσης: ΠΓΕ Καβάλα
  • Αλκοόλ: 13%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιοδυναμική / Βιολογική (διπλή πιστοποίηση)
  • Οινοποίηση: Πίεση ολόκληρων σταφυλιών 50% και ολόκληρης ρώγας 50% σε πνευματικό πιεστήριο, απευθείας ζύμωση και παλαίωση με τις οινολάσπες του για 9 μήνες
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιοδυναμική / Βιολογική (διπλή πιστοποίηση)
  • Κλίμα: Δροσερό κατά τις πρωινές ώρες, χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
  • Έτος φύτευσης: 2006
  • Υψόμετρο: 150 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 25%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 1,25 m² / πρέμνο
  • Απόδοση πρέμνου: 3,5 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Μια φορά το καλοκαίρι για τρεις ώρες
  • Ψεκασμός: Μια φορά τον Ιούλιο για 3 ώρες
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε πλαστικά τελάρα

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Δεν εφαρμόζεται (πάτατράβα)
  • Πιεστήριο: Πνευματικό πιεστήριο (χαμηλή πίεση)
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: 22°C
  • Ζύμωση: Αυθόρμητη ζύμωση με γηγενή ζυμομύκητα σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 20 ημέρες
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Δεν εφαρμόζεται
  • Ωρίμανση: Σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 9 μήνες
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Φιλτρόχαρτο
  • Παραγωγή: 3.000 λίτρα
  • Αλκοόλ: 13%
  • Οξύτητα: 6,4 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 1,40 g/l
  • Ολικά θειώδη: 60 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός Οίνος από σταφύλια βιοδυναμικής καλλιέργειας
  • Φιάλη: 750ml

Η οικογένεια Αποστολίδη ξεκίνησε το οινοποιητικό ταξίδι της το 1958, στο μικρό χωριό Διαλεκτό, καθιστώντας το ένα από τα βορειότερα παράκτια οινοποιεία της χώρας. Το μικροσκοπικό χωριό «Εκλεκτό» είναι ακριβώς δίπλα του, και τα δύο βρίσκονται ακριβώς έξω από την Καβάλα, την πατρίδα της βασικής μας ομάδας. Πάντα θέλαμε να εκπροσωπήσουμε μια περιοχή της πατρίδας μας, αφού βρίσκεται και στο επίκεντρο της οινοποιητικής ιστορίας της περιοχής, με την τοποθεσία Ορθόπετρα να φιλοξενεί την παλαιότερη ένδειξη παραγωγής κρασιού στην Ευρώπη (4.300 π.Χ.). Σήμερα, η περιοχή είναι δυστυχώς γνωστή για τα βιομηχανικά κρασιά που παράγονται κυρίως από διεθνείς ποικιλίες.

Το κτήμα Αποστολίδη αποτελεί ευχάριστη εξαίρεση στον κανόνα και ήταν φυσικό να διασταυρωθούν οι δρόμοι μας. Το οινοποιείο διαχειρίζεται η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα αδέρφια Ευθύμιος και Βασιλική που επέστρεψαν πρόσφατα στην Ελλάδα αφου τελείωσαν τις σπουδές τους στους τομείς της Αμπελουργίας και Οινολογίας στη Γερμανία. Τα παιδιά έχουν επιφέρει αλλαγές στη διαχείριση του κτήματος με σημαντικότερη την μετάβαση από τη βιολογική γεωργία σε μια πιο ευλαβική εφαρμογή της βιοδυναμικής γεωργίας στον αμπελώνα και το οινοποιείο με πλήρη πιστοποίηση Demeter. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παραγωγή φυσικών κρασιών με σχολαστική ακρίβεια, συμπεριλαμβάνοντας δύο από τα πιο φινετσάτα και μακράς παλαίωσης αφρώδη κρασιά της Ελλάδας. Παράλληλα, υπάρχει διάθεση για πειραματισμούς με διάφορες μεθόδους και υλικά. Το νεαρό αυτό δίδυμο δεν διστάζει να δοκιμάσει τα όρια του τοπικού terroir με αμφορείς θαμμένους στην άμμο (και εν μέρει κάτω από το νερό), ακριβώς δίπλα στο παλαιότερο παραδοσιακό ναυπηγείο της Ευρώπης, να παρασκευάσει ρετσίνα της ποικιλίας Ασύρτικο που υπόκειται σε ζύμωση σε αμφορέα με μηδενικά πρόσθετα ή θειώδη, να παράγει φανταστικά αφρώδη (pet-nat), και σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσει το πρώτο του κοκκινέλι από την τοπική και ξεχασμένη ποικιλία Καράπαπα, την οποία ανακάλυψαν και έσωσαν από την αφάνεια.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι διανύουν μόνο τη 2η δεκαετία της ζωής τους και είναι από τους πιο ωραίους ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει, αναμένουμε πολλά περισσότερα απ’ αυτούς στο μέλλον.

Η Καβάλα αποτελεί μια γραφική πόλη-λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας. Η γεωγραφική θέση της, το φυσικό λιμάνι της και η γειτνίασή της με τα χρυσωρυχεία του όρους Παγγαίου καθιστούν την Καβάλα μια από τις αρχαιότερες παράκτιες πόλεις της ευρύτερης περιοχής, με τις απαρχές της χαμένες στα βάθη της ιστορίας.

Η Καβάλα είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές του όρους Σύμβολο, αλλά περιβάλλεται και από τα όρη Λεκάνη και Παγγαίο, καθιστώντας την ορεινή κατά 55%. Αποτελεί επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Μακεδονίας (μετά τη Θεσσαλονίκη), και ένα από τα πιο μεγάλα στρατηγικά λιμάνια της Βόρειας Ελλάδας.

Η αρχαία ιστορία της Καβάλας συνδέεται με την κοντινή πόλη «Φίλιπποι», την τοποθεσία «Ορθόπετρα» που φιλοξενεί τα αρχαιότερα πατημένα σταφύλια στον κόσμο, το όρος Παγγαίο που χρηματοδότησε τις στρατιωτικές αποστολές του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τα χρυσωρυχεία του, και το  ιεραποστολικό ταξίδι του Αποστόλου Παύλου ο οποίος βάφτισε τη Λυδία, την πρώτη χριστιανή της Ευρώπης εκεί. Τα ομώνυμα λασπόλουτρα της Λυδίας είναι επίσης παγκοσμίως γνωστά για τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητές τους, και προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Στη σύγχρονη ιστορία της, η Καβάλα είναι συνώνυμη με την παραγωγή και το εμπόριο καπνού, με τις πολλές νεοκλασικές καπναποθήκες της ως ανάμνηση της άλλοτε ακμάζουσας βιομηχανίας. Οι πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια πραγματοποιήθηκαν και στην Καβάλα το 1896 από καπνεργάτες.

Η Καβάλα είναι μια όμορφη και ιστορική πόλη με πολλά αξιοθέατα, φρέσκο ψάρι και παραλίες παγκόσμιας κλάσης όπως οι Αμμόλοφοι. Η παλιά πόλη της Παναγίας με το μεσαιωνικό φρούριο στην κορυφή της, και το παρακείμενο αρχαίο υδραγωγείο, καθώς και το λιμάνι και τα ψαροκάικα της, είναι μερικά από τα σημεία αναφοράς της πόλης.