Ξερόστερνα

Xerosterna - Robola Kefalonias - Euphoria - Kefalonia, Ionian Sea, Greece - natural organic White Dry Wine - Eklektikon

Τα οικογενειακά αμπέλια του Οινοποιείου Euphoria με την παραδοσιακή Κεφαλλονίτικη ποικιλία ρομπόλας, βιολογικής καλλιέργειας, φύονται στις πλαγιές του Αίνου σε υψόμετρο 400 έως 600 μέτρα μέσα στη ζώνη της ρομπόλας σε εδάφη πετρώδη με χαμηλή στρεμματική απόδοση. Η αγάπη και ο σεβασμός τους για τη φύση αντανακλάται στις ήπιες καλλιεργητικές και οινοποιητικές μεθόδους του οινοποιείου.

  • Παραγωγός: Euphoria
  • Σοδειά: 2023
  • Τύπος: Λευκός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Ρομπόλα Κεφαλληνίας
  • Ονομασία προέλευσης: ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας
  • Αλκοόλ: 13,10%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
  • Οινοποίηση: Ζυμώνεται με φυσικούς ζυμομύκητες. Ωριμάζει χωρίς παρεμβάσεις και ραφινάρισμα. Περιέχει ελάχιστα θειώδη.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική πιστοποιημένη
  • Κλίμα: Αλπικό
  • Έδαφος: Πετρώδες
  • Έτος φύτευσης: 1970-2010
  • Υψόμετρο: 650 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 20-30%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 1,5 x 2m και 1,2 x 2,2m
  • Απόδοση πρέμνου: 2 – 2,5 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Δεν εφαρμόζεται
  • Ψεκασμός: Χαλκός, θειάφι, εκχύλισμα φυκιών (3-4 φορές ανά εποχή)
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε πλαστικά τελάρα

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Δεν εφαρμόζεται (ελεύθερη ροή)
  • Πιεστήριο: Πνευματικό πιεστήριο (ελαφριά πίεση)
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: 16-18℃ (με ψύξη)
  • Ζύμωση: Αυθόρμητη ζύμωση με γηγενείς ζυμομύκητες σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 1 μήνα
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 4-6 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Διαύγαση: Φυσική
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 997 λίτρα
  • Αλκοόλ: 13,10%
  • Οξύτητα: 6,10 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 2 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 37,70 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός οίνος
  • Φιάλη: 750ml

Το αγρόκτημα Euphoria της οικογένειας Κουρκουλάκου βρίσκεται στη νότια πλευρά της Κεφαλονιάς και επιδίδεται στη βιολογική καλλιέργεια του αμπελώνα και του ελαιώνα τους, με έντονα στοιχεία βιοδυναμικής.

Ο αμπελώνας των 13 στρεμμάτων βρίσκεται σε ορεινά, φτωχά, πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη, διαμορφωμένα σε πεζούλες στα 600-650 μέτρα, φυτεμένος το 1950 με αυτόριζα κυπελλοειδή κλήματα της ντόπιας Ρομπόλας. Ο ελαιώνας εκτείνεται σε 40 στρέμματα φυτεμένα με τις ποικιλίες Ντόπια,  Θιακή και Μουζέλα.

Παράγουν διάφορα παραδοσιακά προϊόντα, όπως τσίπουρο, ελαιόλαδο, ξύδι και πετιμέζι, αλλά το αστέρι της παραγωγής τους είναι η βιολογική και απόλυτα φυσική Ρομπόλα Κεφαληνίας, η οποία ζυμώνει με τους άγριους ζυμομύκητες της περιοχής και δε φιλτράρεται ή σταθεροποιείται με κάποιο τρόπο.

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους. Περίφημη για τις εξωτικές παραλίες και την ανεπηρέαστη φύση της, η Κεφαλονιά είναι το νησί όπου γυρίστηκε το “Μαντολίνο του Κυρίου Κορέλλι“, επιδεικνύοντας σε ολόκληρο τον κόσμο την ομορφιά της. Η Κεφαλονιά έχει ακτές με πολλές ακτογραμμές, αποτελούμενες από ασβεστολιθικά βράχια, όρμους και κοντές λωρίδες λευκής άμμου. Ορισμένες από τις πιο γνωστές παραλίες της είναι οι εξής: Μύρτος, Φτέρη, Δαφνούδι και Κιμηλιά. Οι σπηλιές Μελισσάνη και Δρογκαράτη είναι επίσης πολύ ξεχωριστές.

Η Κεφαλονιά είναι ένα ορεινό νησί, με τραχιά μορφολογία και ελάχιστη έκταση καλλιεργήσιμης γης (λιγότερο από 15%). Έχει μακρά ιστορία στην παραγωγή κρασιού και φημίζεται για την ποικιλία Ρομπόλα, που βρίσκεται περαιτέρω βορειότερα, κατά μήκος της αδριατικής ακτής.