Οικογένεια Γεώργα

Η Οικογένεια Γεώργα είναι μια μικρή μονάδα παραγωγής κρασιών βιοδυναμικής καλλιέργειας στα Σπάτα Αττικής, στη Στερεά Ελλάδα, στο ιστορικό κέντρο της ρετσίνας, με σημείο εστίασης την ποικιλία Σαββατιανό, το φυσικό κρασί και ρετσίνες με επαφή με στέμφυλα χωρίς προσθήκη θειωδών.

Το οινοποιείο της Οικογένειας Γεώργα βρίσκεται στην ιστορική περιοχή των Σπάτων, στο κέντρο της ρετσίνας και του ανεξερεύνητης λευκής ποικιλίας Σαββατιανού, όπου εντοπίζονται οι αγροτικές τους ρίζες πριν από 380 χρόνια. Καλλιεργούν βιοδυναμικά τους ξηρούς αμπελώνες τους έκτασης 45 στρεμμάτων, με πολύ χαμηλή απόδοση (2,1 εκατόλιτρα / στρέμμα). Η οινοποίηση πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο με αυθόρμητη ζύμωση, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς θειώδη (για τα περισσότερα κρασιά), και έως μια βδομάδα με επαφή με στέμφυλα, που προσδίδει στα κρασιά τους το χαρακτηριστικό μπρονζέ χρώμα.

Η Οικογένεια Γεώργα μετρά περισσότερα από 380 χρόνια αμπελουργικής παράδοσης στην περιοχή των Σπάτων. Η οδός που διαμένει η οικογένεια, όπου βρισκόταν το παλαιό οινοποιείο της οικογένειας, φέρει το όνομά του (οδός Γ. Γεώργα). Το σημερινό οινοποιείο είναι το αναπαλαιωμένο ιστορικό οινοποιείο “Καμπά”.

Ο Δημήτρης Γεώργας δεν είχε σκοπό να γίνει οινοποιός. Πτυχιούχος Γεωλόγος και με δύο μεταπτυχιακά στην ωκεανογραφία και τη διαχείριση περιβάλλοντος στην κατοχή του, κληρονόμησε τους αμπελώνες όταν απεβίωσε ο πατέρας του. Αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και στράφηκε αμέσως προς τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια το 1998, και ασχολήθηκε με τις βιοδυναμικές καλλιέργειες μόλις λίγα χρόνια αργότερα.

Το Σαββατιανό αποτελεί την πιο διαδεδομένη ποικιλία της Ελλάδας, αλλά ανεξερεύνητη κατά μεγάλο μέρος. Πρόκειται για γηγενή ποικιλία στην περιοχή της Αττικής στη Στερεά Ελλάδα, την πιο θερμή και άνυδρη περιοχή της Ελλάδας, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στη ζέστη και στην ξηρασία. Ωστόσο, η χρήση του σε χαμηλής ποιότητας ρετσίνα τη δεκαετία του ’70 και ’80, του προσέδωσε κακή φήμη, γεγονός που εξηγεί γιατί έχει παραμείνει ανεξερεύνητο έως σήμερα. Οι δυνατότητές του αναδεικνύονται στο έπακρο στα χέρια παραγωγών όπως του Γεώργα, που το οινοποιούν σε φρέσκες, παλαιωμένες και γλυκές εκδοχές, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η Ρετσίνα αποτελεί άλλο ένα ανεξερεύνητο κρασί, λόγω της νόθευσης και χαμηλής ποιότητα της τα τελευταία χρόνια. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική πρακτική σφράγισης των πήλινων αμφορέων με φρέσκο ρετσίνι πεύκου, το οποίο συμπτωματικά προστάτευε το κρασί από την αλλοίωση. Τα Σπάτα είναι η ιστορική περιοχή της ρετσίνας, με πολύ μεγάλη παράδοση γύρω της και την ποικιλία Σαββατιανό. Η Ρετσίνα φέρει την “Παραδοσιακή Ονομασία“, μια από τις ελάχιστες τέτοιου είδους ονομασίες στον κόσμο.

 • Οινοποιείο: Οικογένεια Γεώργα
 • Σημείο εστίασης: Ποικιλία Σαββατιανού και ρετσίνα με φυσικά και αθείωτα κρασιά
 • Περιοχή: Σπάτα, Αττική (Στερεά Ελλάδα)
 • Έτος ίδρυσης: 1998
 • Έκταση: 45 στρέμματα
 • Ποικιλίες: Σαββατιανό / Ασύρτικο / Μαλαγουζιά / Μαντηλαριά / Αγιωργίτικο / Merlot / Syrah
 • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιοδυναμική / Ξηρή
 • Κλίμα: Ξηρό, άνυδρο κλίμα. Ήπιοι Χειμώνες, θερμά Καλοκαίρια (θαλασσινή αύρα χάρη στην κοντινή απόσταση από τη θάλασσα)
 • Έδαφος: Αργιλοπηλώδες / ασβεστώδες
 • Έτος φύτευσης: Μεταξύ 1962 και 2007
 • Υψόμετρο: 120-150 μέτρα
 • Απόσταση από την ακτή: 5 μίλια
 • Ποσοστό σταφυλιών από ιδιόκτητους αμπελώνες: 100%

Τα Σπάτα είναι προάστιο έξω από την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τα Σπάτα είναι γνωστά για τη μακρά παράδοση τους στην αμπελοκαλλιέργεια και τη ρετσίνα. Είναι επίσης γνωστή περιοχή λόγω της κοντινής απόστασης από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι επίσης μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο, με τεράστια ιστορική και πολιτιστική σημασία. Θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, γεννώντας ιδέες και επιστήμες, όπως η δημοκρατία, η φιλοσοφία και το θέατρο. Μπορεί κανείς να θαυμάσει πολλά μνημεία της αρχαίας και πιο πρόσφατης δόξας της Αθήνας, όπως ο Παρθενώνας, η πλατεία Συντάγματος, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η αρχαία περιοχή της Πλάκας κ.α.