Ποπόλκα Ερυθρός

Popolka red - Vaimaki Family - Amyndeo - Xinomavro - Zero Zero - No sulfites - Natural Wine - Eklektikon

Οι παλαιότεροι στο Αμύνταιο ακόμα το αποκαλούν “Ποπόλκα” που αποτελεί την πραγματική ονομασία του Ξινόμαυρου πριν τη δεκαετία του 70. Πρόκειται για ένα φυσικό, κόκκινο Ξινόμαυρο, προϊόν οινοποίησης με μηδενικές προσθήκες / παρεμβάσεις, από τον τόπο προέλευσης του στην περιοχή της λίμνης του Αμυνταίου, από τον μάστερ του είδους του, τον Βασίλη Βαϊμάκη.

  • Παραγωγός: Οικογένεια Βαϊμάκη
  • Σοδειά: 2019
  • Τύπος: Ερυθρός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Ξινόμαυρο
  • Ονομασία προέλευσης: Ποικιλιακός
  • Αλκοόλ: 12.50%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική (μη πιστοποιημένη)
  • Οινοποίηση: Από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας της ποικιλίας Ξινόμαυρου, που ζυμώνονται από τον δικό τους γηγενή ζυμομύκητα με ελεγχόμενη θερμοκρασία σε ανοξείδωτη δεξαμενή, με εκχύλιση λίγων ημερών και ωρίμανση για άλλους 5 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή, και παραμονή επιπλέον 12 μήνες σε ουδέτερα Γαλλικά βαρέλια (barrique), προτού εμφιαλωθεί αφιλτράριστο, αδιαύγαστο, αθείωτο (με μηδενικά πρόσθετα).
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική (μη πιστοποιημένη)
  • Κλίμα: Υπό την κυριαρχία της λίμνης Βεγορίτιδας, με ψυχρό Χειμώνα και ήπιο Καλοκαίρι
  • Έδαφος: Αμμοπηλώδες σε ασβεστόλιθο με εξαιρετικές ιδιότητες αποστράγγισης
  • Έτος φύτευσης: 1986
  • Υψόμετρο: 650 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 8% (νοτιοανατολικός προσανατολισμός)
  • Πυκνότητα φύτευσης: 600 πρέμνα / στρέμμα
  • Απόδοση πρέμνου: 1,5 κιλά / πρέμνο
  • Άρδευση: Μικρή ποσότητα νερού εφαρμόζεται σε περιόδους έντονης ξηρασίας
  • Ψεκασμός: Βιολογική θεραπεία περονόσπορου την Άνοιξη
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός, σε τελάρα χωρητικότητας 25 kg

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Για 10 ημέρες σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Πιεστήριο: Δεν εφαρμόζεται
  • Έλεγχος Θερμοκρασίας: –
  • Ζύμωση: Άγρια ζύμωση με ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 25℃, σε ανοξείδωτη δεξαμενή, για 1 μήνα (Γηγενής ζυμομύκητας)
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Πλήρης (φυσική ολοκλήρωση)
  • Ωρίμανση: Για 5 μήνες στις οινολάπσες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή, 12 μήνες σε δρύινα ξύλινα βαρέλια τύπου barrique.
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται (φυσική)
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 5.000 λίτρα
  • Αλκοόλ: 12.50%
  • Οξύτητα: 6,30 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 1.50 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 3 mg/l
  • Πιστοποίηση: Χωρίς προσθήκη θειωδών
  • Φιάλη: 750ml

Η Οικογένεια Βαϊμάκη αποτελεί το αστικό οινοποιητικό έργο του οινολόγου Βασίλη Βαϊμάκη. Οινολόγος με τεράστια οινοποιητική εμπειρία, ο Βαϊμάκης είναι επίσης ένας από τους πρώτους οινολόγους της Ελλάδας που εξερεύνησε τα όρια της φυσικής οινοποίησης των ελληνικών ποικιλιών με μηδενικά θειώδη. Αν και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Εκλεκτικόν επικεντρώνεται στους παραγωγούς, η οικογένεια Βαϊμάκη είναι η μόνη εξαίρεση στον κανόνα, προκειμένου να εκπροσωπήσει τις πρώτες ελληνικές σοδειές κρασιών χωρίς προσθήκη θειωδών, υπό την εμβληματική και συνεχώς μεταβαλλόμενη ετικέτα «Mater Natura».

Η οικογένεια Βαϊμάκη ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή κρασιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Βασίλης Βαϊμάκης θέλησε να αναβιώσει την οικογενειακή οινοποιητική παράδοση τη δεκαετία του ’70, ως νέος οινολόγος, και άρχισε να εργάζεται για το συνεταιρισμό της Ζίτσας και του Αμυνταίου, όπου οδήγησε και τους δύο σε απρόσμενη εμπορική επιτυχία. Στη δεκαετία του ’90, έχοντας αποκτήσει τεράστια εμπειρία, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με εξειδίκευση στην οξείδωση των λευκών κρασιών και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού. Άρχισε να πειραματίζεται με τα κρασιά που περιέχουν μηδενικά θειώδη αποσκοπώντας να επικοινωνήσει τον τόπο παραγωγής των πολλά υποσχόμενων ελληνικών ποικιλιών και ξεκίνησε τη σειρά Mater Natura το 2009. Το Mater Natura είναι μια σειρά μοναδικών αριθμών, που αντικατοπτρίζουν μοναδικές οινοποιήσεις οι οποίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ.

Το Αμύνταιο αποτελεί ένα από τα πιο αλπικά κλίματα της Ελλάδας, περιτριγυρισμένο από λίμνες και σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Αυτό το καθιστά ιδανικό για την παραγωγή αφρωδών οίνων ποικιλιας Ξινόμαυρου που αγαπά την υγρασία και καθιστά το Αμύνταιο τη μοναδική ΠΟΠ (ονομασία πρώτης βαθμίδας) περιοχή για αφρώδεις οίνους. Η γενική περιοχή της Φλώρινας, όπου ανήκει το Αμύνταιο, είναι μια ορεινή περιοχή που φτάνει σε υψόμετρο έως και 2.524 μέτρα (όρος Βόρας).

Το κοντινό χωριό Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1.346 μέτρων θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Αν και αντιμετώπισε σταδιακή ερήμωση μέχρι τη δεκαετία του ’90, είναι πλέον δημοφιλής χειμερινός προορισμός.

Το διπλανό χωριό Ξινό Νερό φημίζεται για τα φυσικά αφρώδη και ιαματικά νερά πηγής.