Ρετσίνα Κουκουνάρα

Retsina Kukunara - Biodynamic, White - Georgas Family, Spata, Attica, Greece

Η Ρετσίνα Κουκουνάρα αποτελεί την πιο αυθεντική έκφραση της αρχαιότερης ελληνικής οινοποιητικής παράδοσης. Παράγεται από φυσική ζύμωση παλαιωμένου Σαββατιανού σε δρύινα βαρέλια, χωρίς θειώδη ή πρόσθετα, με σταφύλια βιοδυναμικής καλλιέργειας.

  • Παραγωγός: Οικογένεια Γεώργα
  • Σοδειά: NV
  • Τύπος: Λευκός ημίξηρος ρητινίτης οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Σαββατιανό
  • Ονομασία προέλευσης: Ονομασία κατά παράδοση
  • Αλκοόλ: 12%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιοδυναμική / Βιολογική (διπλή πιστοποίηση)
  • Οινοποίηση: Άγρια ζύμωση σε ανοξείδωτη δεξαμενή με επαφή με στέμφυλα 4 ημερών, χωρίς παρεμβάσεις και προσθήκη θειωδών.
  • Αρχεία:

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιοδυναμική / Βιολογική (διπλή πιστοποίηση)
  • Κλίμα: Μεσογειακό, θερμό και ξηρό με ήπιους χειμώνες
  • Έδαφος: Λευκή μάργα σε ασβεστόλιθο
  • Έτος φύτευσης: 1982
  • Υψόμετρο: 105 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 3%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 320 πρέμνα / στρέμμα
  • Απόδοση πρέμνου: 1 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Δεν εφαρμόζεται
  • Ψεκασμός: Βιοδυναμικά παρασκευάσματα, φύκια και θειάφισμα (1-2 φορές τον χρόνο)
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός, σε τελάρα χωρητικότητας 20kg

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Επαφή με τα στέμφυλα για 4 ημέρες σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Πιεστήριο: Πνευματικό πιεστήριο
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: Χαμηλή θερμοκρασία κατά την διάρκεια της ζύμωσης σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Ζύμωση: 3 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή με άγριο ζυμομύκητα
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 1 χρόνο στη δεξαμενή, 1 χρόνο σε δρύινο βαρέλι και 6 μήνες στη φιάλη
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 300 λίτρα
  • Αλκοόλ: 12%
  • Οξύτητα: 4,40 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 4 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 32 mg/l
  • Πιστοποίηση: Demeter, Βιολογικός Οίνος, Χωρίς προσθήκη θειωδών, Vegan
  • Φιάλη: 750ml

Το οινοποιείο της Οικογένειας Γεώργα βρίσκεται στην ιστορική περιοχή των Σπάτων, στο κέντρο της ρετσίνας και του ανεξερεύνητης λευκής ποικιλίας Σαββατιανού, όπου εντοπίζονται οι αγροτικές τους ρίζες πριν από 380 χρόνια. Καλλιεργούν βιοδυναμικά τους ξηρούς αμπελώνες τους έκτασης 45 στρεμμάτων, με πολύ χαμηλή απόδοση (210 εκατόλιτρα / στρέμμα). Η οινοποίηση πραγματοποιείται με φυσικό τρόπο με αυθόρμητη ζύμωση, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς θειώδη (για τα περισσότερα κρασιά), και έως την βδομάδα με επαφή με στέμφυλα, που προσδίδει στα κρασιά τους το χαρακτηριστικό μπρονζέ χρώμα.

Τα Σπάτα είναι προάστιο έξω από την Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας. Τα Σπάτα είναι γνωστά για τη μακρά παράδοση τους στην αμπελοκαλλιέργεια και το κρασί ρετσίνα. Είναι επίσης γνωστή περιοχή λόγω της κοντινής απόστασης από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Είναι επίσης μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο, με τεράστια ιστορική και πολιτιστική σημασία. Θεωρείται το λίκνο του δυτικού πολιτισμού, γεννώντας ιδέες και επιστήμες, όπως η δημοκρατία, η φιλοσοφία και το θέατρο. Μπορεί κανείς να θαυμάσει πολλά μνημεία της αρχαίας και πιο πρόσφατης δόξας της Αθήνας, όπως ο Παρθενώνας, η πλατεία Συντάγματος, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η αρχαία περιοχή της Πλάκας κ.α.