Χαλκιά

Η Χαλκιά είναι οινοπαραγωγός και οινολόγος μικρής μονάδας παραγωγής κρασιών βιολογικής καλλιέργειας στη Νεμέα, την μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή στην Ελλάδα και γενέτειρα της ερυθρής ποικιλίας Αγιωργίτικου.

Η Άννα Χαλκιά είναι οινοπαραγωγός και οινολόγος μικρής μονάδας παραγωγής κρασιών βιολογικής καλλιέργειας στη Νεμέα, την μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και γένετειρα της ερυθρής ποικιλίας Αγιωργίτικου (η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ελληνική ερυθρή ποικιλία).

Η Άννα μεγάλωσε στην Αυστραλία με τους μετανάστες γονείς της και επέστρεψε στη Νεμέα ούσα ενήλικη πια για να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια με τον σύζυγό της. Η συνείδησή της και η φροντίδα της για την οικογένειά της την οδήγησαν προς τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια, η οποία, όπως πίστευε, θα έλαμπε περισσότερο αν την μετέτρεπε σε δικό της κρασί, αντί να διαθέτει στην αγορά τα βιολογικά της σταφύλια ως πρώτη ύλη και στη συνέχεια να αναμειχθούν με σταφύλια κατώτερης ποιότητας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αποφάσισε να δημιουργήσει μια βασική οινοπαραγωγική μονάδα στο πίσω μέρος του σπιτιού της, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες της οικογένειας. Η έλλειψη επενδύσεων την ανάγκασε να βασιστεί στη βασική τεχνολογία και στη φυσική οινοποίηση. Δεν υπήρχε πλεόνασμα κεφαλαίων για να αγοράσει εργαστηριακές ζύμες και ένζυμα, κάτι που την είχε συμβουλέψει ένας σύμβουλος-οινολόγος, οπότε η ανάγκη την έστρεψε στην άγρια ​​ζύμωση και την χαμηλής παρέμβασης οινοποίηση. Τα κρασιά της, φυσικά, έχαιραν αποδοχής λόγω της ακατέργαστης έκφρασης του βιολογικού φρούτου. Η Άννα υπέβαλε επίσης αίτηση και έλαβε πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος για να αποδείξει το μέρος της δουλειάς που πηγαίνει στον αμπελώνα.

Σήμερα η Άννα εξακολουθεί να διαθέτει στην αγορά τα κρασιά της σε τοπικό επίπεδο, σε μικρές παρτίδες, ποικιλίας Αγιωργίτικου, Ασύρτικου και Ροδίτη, ακολουθώντας τις ίδιες μεθόδους που αναγκάστηκε να υιοθετήσει, και που τη βοήθησαν να ξεχωρίσει από τα καθιερωμένα.

 • Οινοποιείο: Οινοποιείο Χαλκιά
 • Σημείο εστίασης: ποικιλία Αγιωργίτικου
 • Περιοχή: Νεμέα (Πελοπόννησος)
 • Έτος ίδρυσης: 2007
 • Έκταση: 37 στρέμματα
 • Ποικιλίες: Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Ροδίτης
 • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
 • Κλίμα: Ψυχροί χειμώνες με λίγες αλλά πυκνές χιονοπτώσεις (θερμοκρασίες έως και -15℃) και ξηρά, θερμά καλοκαίρια με ελάχιστους καύσωνες (θερμοκρασίες έως 42℃)
 • Έδαφος: Ασβεστολιθικό / αργιλώδες
 • Έτος φύτευσης: Μεταξύ 1996 και 2014
 • Υψόμετρο: 280-330 μέτρα
 • Απόσταση από την ακτή: 13 μίλια
 • Ποσοστό σταφυλιών από ιδιόκτητους αμπελώνες: 100%

Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και γενέτειρα της πιο διαδεδομένης ερυθρής ποικιλίας στην Ελλάδα, της γηγενούς ποικιλίας Αγιωργίτικου. Διέπεται από καθεστώς ΠΟΠ (ΠΟΠ Νεμέα) για κόκκινα κρασιά 100% ποικιλίας Αγιωργίτικου. Το «Αγιωργίτικο» σημαίνει «Άγιος Γεώργιος», που αποτελούσε και την παλαιά ονομασία της Νεμέας («Άγιος Γεώργιος»).

Πόλη της Πελοποννήσου, στη νότια Ελλάδα, η Νεμέα έχει πλούσια οινοπαραγωγική ιστορία από τα αρχαία χρόνια, όταν την αποκαλούσαν «Φλιάσιον Πεδίον». Η Νεμέα ήταν επίσης γνωστή για τα «Νέμεια», έναν από τους πιο γνωστούς αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας, μαζί με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στη Νεμέα μπορείτε να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη της Νεμέας, το μοναστήρι της «Παναγίας Βράχου» που είναι χτισμένο στον γκρεμό του κοντινού όρους, τα πολυάριθμα οινοποιεία ή να γιορτάσετε την ετήσια γιορτή του κρασιού.