Κυδωνίτσα

Kydonitsa - Halkia - Organic grower - Nemea, Peloponnese, Greece - Natural Greek wines - Eklektikon

Ξηρή και αρωματική από την ομώνυμη ποικιλία Κυδωνίτσα, μια λευκή σπάνια ελληνική ποικιλία με έντονα αρώματα πυρηνόκαρπων, πλούσια γεύση με οξύτητα που ισορροπεί.

  • Παραγωγός: Χαλκιά
  • Σοδειά: 2024
  • Τύπος: Λευκός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Κυδωνίτσα
  • Ονομασία προέλευσης: Ποικιλιακός οίνος
  • Αλκοόλ: 12,80%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
  • Οινοποίηση: Ελεύθερη ροή και αυθόρμητη ζύμωση διάρκειας 15 ημερών σε ανοξείδωτη δεξαμενή με γηγενείς ζυμομύκητες, με ελεγχόμενη θερμοκρασία στους 14-16℃, χωρίς πρόσθετα ή παρεμβάσεις. Δεν υπέστη φιλτράρισμα ή διαύγαση, μετά από τρίμηνη παραμονή στη δεξαμενή με τις λεπτές οινολάσπες του.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική πιστοποιημένη
  • Κλίμα: Ήπιο μεσογειακό, με περιόδους υπερβολικής ζέστης και ψυχρούς χειμώνες
  • Έδαφος: Αργιλώδες
  • Έτος φύτευσης: Μεταξύ 2012 και 2020
  • Υψόμετρο: 310 μέτρα
  • Κλίση εδάφους:
  • Πυκνότητα φύτευσης: Ανά ένα μέτρο
  • Απόδοση πρέμνου: 2-3 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Ελάχιστη σε περιόδους υπερβολικής ζέστης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (0-2 φορές)
  • Ψεκασμός: Χαλκός και θειάφι, 2-4 φορές τον χρόνο
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε πλαστικά τελάρα

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Ελεύθερη ροή
  • Πιεστήριο: Πνευματικό πιεστήριο για 2 ώρες
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: 14-16℃ κατά τη διάρκεια της ζύμωσης
  • Ζύμωση: Αυθόρμητη ζύμωση για 15 ημέρες σε ανοξείδωτη δεξαμενή με γηγενείς ζυμομύκητες
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 3 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 900 λίτρα
  • Αλκοόλ: 12,80%
  • Οξύτητα: 5,30 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 1,90 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 30 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός Οίνος
  • Φιάλη: 750ml

Η Άννα Χαλκιά είναι οινοπαραγωγός και οινολόγος μικρής μονάδας παραγωγής κρασιών βιολογικής καλλιέργειας στη Νεμέα, την μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και γένετειρα της ερυθρής ποικιλίας Αγιωργίτικου (η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ελληνική ερυθρή ποικιλία).

Η Άννα μεγάλωσε στην Αυστραλία με τους μετανάστες γονείς της και επέστρεψε στη Νεμέα ούσα ενήλικη πια για να δημιουργήσει τη δική της οικογένεια με τον σύζυγό της. Η συνείδησή της και η φροντίδα της για την οικογένειά της την οδήγησαν προς τη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια, η οποία, όπως πίστευε, θα έλαμπε περισσότερο αν την μετέτρεπε σε δικό της κρασί, αντί να διαθέτει στην αγορά τα βιολογικά της σταφύλια ως πρώτη ύλη και στη συνέχεια να αναμειχθούν με σταφύλια κατώτερης ποιότητας. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αποφάσισε να δημιουργήσει μια βασική οινοπαραγωγική μονάδα στο πίσω μέρος του σπιτιού της, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες της οικογένειας. Η έλλειψη επενδύσεων την ανάγκασε να βασιστεί στη βασική τεχνολογία και στη φυσική οινοποίηση. Δεν υπήρχε πλεόνασμα κεφαλαίων για να αγοράσει εργαστηριακές ζύμες και ένζυμα, κάτι που την είχε συμβουλέψει ένας σύμβουλος-οινολόγος, οπότε η ανάγκη την έστρεψε στην άγρια ​​ζύμωση και την χαμηλής παρέμβασης οινοποίηση. Τα κρασιά της, φυσικά, έχαιραν αποδοχής λόγω της ακατέργαστης έκφρασης του βιολογικού φρούτου. Η Άννα υπέβαλε επίσης αίτηση και έλαβε πιστοποίηση βιολογικού προϊόντος για να αποδείξει το μέρος της δουλειάς που πηγαίνει στον αμπελώνα.

Σήμερα η Άννα εξακολουθεί να διαθέτει στην αγορά τα κρασιά της σε τοπικό επίπεδο, σε μικρές παρτίδες, ποικιλίας Αγιωργίτικου, Ασύρτικου και Ροδίτη, ακολουθώντας τις ίδιες μεθόδους που αναγκάστηκε να υιοθετήσει, και που τη βοήθησαν να ξεχωρίσει από τα καθιερωμένα.

Η Νεμέα είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας και γενέτειρα της πιο διαδεδομένης ερυθρής ποικιλίας στην Ελλάδα, της γηγενούς ποικιλίας Αγιωργίτικου. Διέπεται από καθεστώς ΠΟΠ (ΠΟΠ Νεμέα) για κόκκινα κρασιά 100% ποικιλίας Αγιωργίτικου. Το «Αγιωργίτικο» σημαίνει «Άγιος Γεώργιος», που αποτελούσε και την παλαιά ονομασία της Νεμέας («Άγιος Γεώργιος»).

Πόλη της Πελοποννήσου, στη νότια Ελλάδα, η Νεμέα έχει πλούσια οινοπαραγωγική ιστορία από τα αρχαία χρόνια, όταν την αποκαλούσαν «Φλιάσιον Πεδίον». Η Νεμέα ήταν επίσης γνωστή για τα «Νέμεια», έναν από τους πιο γνωστούς αθλητικούς αγώνες της αρχαιότητας, μαζί με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Στη Νεμέα μπορείτε να επισκεφτείτε την αρχαία πόλη της Νεμέας, το μοναστήρι της «Παναγίας Βράχου» που είναι χτισμένο στον γκρεμό του κοντινού όρους, τα πολυάριθμα οινοποιεία ή να γιορτάσετε την ετήσια γιορτή του κρασιού.