Φεγγές

Fegges - Dimakopoulos - Achaia, Peloponnese, Greece - White Natural Organic Wine - Roditis - Assyrtiko - Malagousia - Muscat - Eklektikon

Ένα ιδιαίτερο λευκό κρασί, από τους ημιορεινούς οικογενειακούς αμπελώνες στο Βασιλικό Πατρών, στην Βόρεια Πελοπόννησο, που αντανακλά την φιλοσοφία οινοποίησης για ένα πολυποικιλιακό λευκό κρασί ποιότητας.

  • Παραγωγός: Δημακόπουλος
  • Σοδειά: 2023
  • Τύπος: Λευκός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 35% Ροδίτης, 35% Ασύρτικο, 20% Μαλαγουζιά, 10% Μοσχάτο
  • Ονομασία προέλευσης: Ποικιλιακός
  • Αλκοόλ: 12,50%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
  • Οινοποίηση: Ζύμωση με βιολογικό ζυμομύκητα για 20 ημέρες και εξάμηνη ωρίμανση σε ανοξείδωτη δεξαμενή.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική πιστοποιημένη
  • Κλίμα: Ξηρό
  • Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
  • Έτος φύτευσης: Μεταξύ 2008 και 2020
  • Υψόμετρο: 130 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 0,2-14%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 2,80χ1m
  • Απόδοση πρέμνου: 4-12 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Ελάχιστη ανά 20 ημέρες
  • Ψεκασμός: 6 φορές με χαλκό, ασβέστη, βάκιλο και 2 φορές θειάφισμα
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε μικρά τελάρα χωρητικόητας 20kg

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Δεν εφαρμόζεται (πάτα-τράβα)
  • Πιεστήριο: Ήπιο, πνευματικό
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: 13℃
  • Ζύμωση: 20 ημέρες με βιολογικό ζυμομύκητα σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Δεν εφαρμόζεται
  • Ωρίμανση: 6 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 500 λίτρα
  • Αλκοόλ: 12,50%
  • Οξύτητα: 6 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 0,99 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 76,30 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός Οίνος 
  • Φιάλη: 750ml

Ο Γιώργος Δημακόπουλος έχοντας την εμπειρία του καλλιεργητή της γης από μικρή ηλικία μαζί με τη γεωπόνο σύζυγο του, Βαρβάρα Σπηλιωτοπούλου, αναμόρφωσαν τα αγροτεμάχια τους σε ιδιόκτητους αμπελώνες στην περιοχή Βασιλικό Αχαϊας σε υψόμετρο 130 μέτρα από τη θάλασσα. Το όραμά τους ήταν να αναβιώσουν τις παλιές συνήθειες των μικρών πολυποικιλιακών αμπελιών (field blends), καλλιεργούμενα με παραδοσιακές, βιολογικές μεθόδους.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται περιλαμβάνουν τις ποικιλίες Ροδίτη, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, καθώς και τον σπάνιο και τοπικό Κοριτσάνο.

Η Πάτρα είναι το μεγαλύτερο οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της Πελοποννήσου και της δυτικής Ελλάδας και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Τα κύρια χαρακτηριστικά της πόλης αποτελούν αλλά και διαμορφώνουν το τοπίο και τους ανθρώπους.

Η Πάτρα βρίσκεται 216 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας στα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου, στους πρόποδες του Παναχαϊκού Ορους, και βρέχεται από τον Πατραϊκό Κόλπο. Είναι η πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση λόγω του λιμανιού της και την επικοινωνία με την Ιταλία και την Ευρώπη, άλλα και κομβικό σημείο για το εμπόριο με διεθνές διαστάσεις.

Στην παράκτια ζώνη το ανάγλυφο είναι λοφώδες µέχρι και µέσα στην Πάτρα. Τα χαρακτηριστικά στοιχεία του οικιστικού ιστού της Πάτρας είναι το λιµάνι και ο χαµηλός λόφος του Παναχαϊκού µε το µεσαιωνικό κάστρο, χτισµένο πάνω στα ερείπια της αρχαίας Ακρόπολης.

Ο ∆ήµος της Πάτρας αποτελεί το κέντρο της επιχειρηµατικότητας, των λειτουργιών, των υπηρεσιών και των εξυπηρετήσεων για ολόκληρη την περιοχή της Αχαΐας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της ∆υτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιονίου. Φημίζεται επίσης για το πολύ γνωστό καρναβάλι της.

Το λιμάνι ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της πόλης. Κατά τον προηγούμενο αιώνα γνώρισε μία περίοδο μεγάλης άνθησης ως κέντρο σταφιδεμπορίου. Τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής θέσης του προσέφεραν μια εκτεταμένη περίοδο ακμής, που σημάδεψε τη ζωή της Πάτρας και διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό τα χαρακτηριστικά της τοπικής οικονομίας.

(Πηγή: https://e-patras.gr)