Lilas Εκχύλισης από γκρι ποικιλίες

Lilas Mochofilero, Roditis - Mitzifiris Organic Vineyards - Evia, Central Greece, Greece - natural orange red dry wine - Mochofilero, Roditis - Eklektikon

Βιολογικό κρασί από την τρίτη γενιά αμπελουργών της οικογένειας Μιτζιφίρη, από το ένδοξο Ληλάντιο πεδίο, του οποίου η ευφορία αποτέλεσε την αφορμή για τον πρώτο εμφύλιο πόλεμο της Ελλάδας.

  • Παραγωγός: Κτήμα Μιτζιφίρη
  • Σοδειά: 2022
  • Τύπος: Πορτοκαλί ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 50% Μοσχοφίλερο, 50% Ροδίτης
  • Ονομασία προέλευσης: ΠΓΕ Ληλάντιο Πεδίο
  • Αλκοόλ: 11,70%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
  • Οινοποίηση: Κρυοεκχύλιση στους 12°C, εκχύλιση με επαφή με στέμφυλα για 6 ημέρες σε ανοξείδωτη δεξαμενή και ωρίμανση για 4 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική πιστοποιημένη
  • Κλίμα: Μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια
  • Έδαφος: Αμμώδες, αργιλώδες έδαφος με καλές ιδιότητες αποστράγγισης
  • Έτος φύτευσης: 1994
  • Υψόμετρο: Πεδιάδα
  • Κλίση εδάφους: 5%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 1,1 x 2,1m / πρέμνο
  • Απόδοση πρέμνου: 1,1 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Ελάχιστη, 2 φορές τον χρόνο
  • Ψεκασμός: 2 φορές τον χρόνο με θειάφι και χαλκό
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε πλαστικά τελάρα

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Επαφή με στέμφυλα για 6 ημέρες σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Πιεστήριο: Πνευματικό πιεστήριο για συλλογή προρώγου
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: Κρυοεκχύλιση για 48 ώρες στους 12°C, ξεκινώντας με ζύμωση με τα στέμφυλα στους 19-21°C, μετάγγιση από τα στέμφυλα και συνεχίζοντας με ζύμωση στους 22-24°C
  • Ζύμωση: Αυθόρμητη ζύμωση με γηγενή ζυμομύκητα για 20 ημέρες
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 4 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται (φυσική)
  • Φιλτράρισμα: Χοντρό φιλτράρισμα με φίλτρο πλακών πριν την εμφιάλωση
  • Παραγωγή: 2.500 λίτρα
  • Αλκοόλ: 11,70%
  • Οξύτητα: 5,3 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 0,80 g/l
  • Ολικά θειώδη: 40 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός Οίνος 
  • Φιάλη: 750ml

Ο Νίκος Μιτζιφίρης είναι τρίτης γενιάς αμπελουργός / οινοποιός. Το οινοποιείο του βρίσκεται εντός του ιστορικού Ληλάντιου πεδίου, όπου έλαβε χώρα ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος της αρχαίας Ελλάδας, μεταξύ των τοπικών δυνάμεων της Χαλκίδας και της Ερέτριας και των συμμάχων τους. Με πιστοποίηση βιολογικού οίνου για περισσότερα από 20 χρόνια, πάντα οι οινοποιήσεις του γίνονται χωρίς πρόσθετα και χωρίς χρήση εμπορικού ζυμομύκητα. Η τοπική ερυθρωπή ποικιλία Βραδιάνο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σπάνια συναντάται έξω από τον μικρό θύλακα που περιβάλλει τη Χαλκίδα και την Εύβοια.

Η Εύβοια, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και το τρίτο στην ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται κοντά στο Νομό Αττικής. Ωστόσο, έχει κάπως ηπειρωτικό χαρακτήρα, αφού δύο γέφυρες, η σύγχρονη, κρεμαστή και η παλαιότερη, συρταρωτή, τη συνδέουν με την ηπειρωτική Ελλάδα, που ονομάζεται «Στερεά Ελλάδα».

Μόλις 80 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, η πόλη της ιερής πηγής της Αρεθούσας είναι η κύρια πύλη προς το νησί της Εύβοιας. Χάρη στη στρατηγική γεωγραφική της θέση, η πόλη παρέμεινε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και ιδεών ανά τους αιώνες, μήλον της έριδος για πολλούς ξένους κατακτητές.

Η Ερέτρια ήταν μια κυρίαρχη θαλάσσια, εμπορική και αγροτική δύναμη που ίδρυσε αποικίες στην περιοχή του Αιγαίου και στη Νότια Ιταλία. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης περιλαμβάνουν το εντυπωσιακό της θέατρο (5ος αιώνας π.Χ.), τους ναούς του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, του Διονύσου, της Δήμητρας και της Ισίδας και την «Οικία των ψηφιδωτών» (370 π.Χ.) με ψηφιδωτά δάπεδα που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ.