Ποπόλκα Πάτα-Τράβα

Popolka White - Vaimaki Family - Amyndeo - Xinomavro - Zero Zero - No sulfites - Natural Wine - Eklektikon

Οι παλαιότεροι στο Αμύνταιο ακόμα το αποκαλούν “Ποπόλκα” που αποτελεί την πραγματική ονομασία του Ξινόμαυρου πριν τη δεκαετία του 70. Πρόκειται για ένα φυσικό, λευκό κρασί (blanc de noir) από την ποικιλία Ξινόμαυρο, προϊόν οινοποίησης με μηδενικές προσθήκες / παρεμβάσεις, από τον τόπο προέλευσης του στην περιοχή των λιμνών του Αμυνταίου, από τον μάστερ του είδους του, τον Βασίλη Βαϊμάκη.

  • Παραγωγός: Οικογένεια Βαϊμάκη
  • Σοδειά: 2021
  • Τύπος: Λευκός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Ξινόμαυρο
  • Ονομασία προέλευσης: Ποικιλιακός
  • Αλκοόλ: 11.80%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική
  • Οινοποίηση: Λευκή οινοποίηση, αυτογενής, δηλ. χωρίς πρόσθετα και παρεμβάσεις.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική
  • Κλίμα: Υπό την κυριαρχία της λίμνης Βεγορίτιδας, με ψυχρό Χειμώνα και ήπιο Καλοκαίρι
  • Έδαφος: Αμμοπηλώδες σε ασβεστόλιθο με εξαιρετικές ιδιότητες αποστράγγισης
  • Έτος φύτευσης: 1997
  • Υψόμετρο: 600 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 7%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 600 πρέμνα / στρέμμα
  • Απόδοση πρέμνου: 1,5 κιλά / πρέμνο
  • Άρδευση: Σταγόνα υπό συνθήκες ξηρασίας
  • Ψεκασμός: Βιολογική θεραπεία την Άνοιξη (αρχές Μαΐου)
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Δεν εφαρμόζεται (πάτα-τράβα)
  • Πιεστήριο: Δεν εφαρμόζεται
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: Υψηλότερη θερμοκρασία ζύμωσης στους 25℃
  • Ζυμομύκητας: Άγριος ζυμομύκητας ( ζύμωση για 1 μήνα σε ανοξείδωτη δεξαμενή)
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Αυθόρμητη μηλογαλακτική ζύμωση
  • Ωρίμανση: 1 χρόνο σε δεξαμενή, κατόπιν σε φιάλη
  • Διαύγαση: Αυθόρμητη
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 3.000 λίτρα
  • Αλκοόλ: 11.80%
  • Οξύτητα: 8,00 gr/l
  • Πτητική οξύτητα: 0.40 mg/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 1.50 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 5 mg/l
  • Πιστοποίηση:
  • Φιάλη: 750ml

Η Οικογένεια Βαϊμάκη αποτελεί το αστικό οινοποιητικό έργο του οινολόγου Βασίλη Βαϊμάκη. Οινολόγος με τεράστια οινοποιητική εμπειρία, ο Βαϊμάκης είναι επίσης ένας από τους πρώτους οινολόγους της Ελλάδας που εξερεύνησε τα όρια της φυσικής οινοποίησης των ελληνικών ποικιλιών με μηδενικά θειώδη. Αν και το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Εκλεκτικόν επικεντρώνεται στους παραγωγούς, η οικογένεια Βαϊμάκη είναι η μόνη εξαίρεση στον κανόνα, προκειμένου να εκπροσωπήσει τις πρώτες ελληνικές σοδειές κρασιών χωρίς προσθήκη θειωδών, υπό την εμβληματική και συνεχώς μεταβαλλόμενη ετικέτα «Mater Natura».

Η οικογένεια Βαϊμάκη ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή κρασιού στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Βασίλης Βαϊμάκης θέλησε να αναβιώσει την οικογενειακή οινοποιητική παράδοση τη δεκαετία του ’70, ως νέος οινολόγος, και άρχισε να εργάζεται για το συνεταιρισμό της Ζίτσας και του Αμυνταίου, όπου οδήγησε και τους δύο σε απρόσμενη εμπορική επιτυχία. Στη δεκαετία του ’90, έχοντας αποκτήσει τεράστια εμπειρία, ολοκλήρωσε το διδακτορικό του με εξειδίκευση στην οξείδωση των λευκών κρασιών και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτού. Άρχισε να πειραματίζεται με τα κρασιά που περιέχουν μηδενικά θειώδη αποσκοπώντας να επικοινωνήσει τον τόπο παραγωγής των πολλά υποσχόμενων ελληνικών ποικιλιών και ξεκίνησε τη σειρά Mater Natura το 2009. Το Mater Natura είναι μια σειρά μοναδικών αριθμών, που αντικατοπτρίζουν μοναδικές οινοποιήσεις οι οποίες δεν θα επαναληφθούν ποτέ.

Το Αμύνταιο αποτελεί ένα από τα πιο αλπικά κλίματα της Ελλάδας, περιτριγυρισμένο από λίμνες και σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων. Αυτό το καθιστά ιδανικό για την παραγωγή αφρωδών οίνων ποικιλιας Ξινόμαυρου που αγαπά την υγρασία και καθιστά το Αμύνταιο τη μοναδική ΠΟΠ (ονομασία πρώτης βαθμίδας) περιοχή για αφρώδεις οίνους. Η γενική περιοχή της Φλώρινας, όπου ανήκει το Αμύνταιο, είναι μια ορεινή περιοχή που φτάνει σε υψόμετρο έως και 2.524 μέτρα (όρος Βόρας).

Το κοντινό χωριό Νυμφαίο, σε υψόμετρο 1.346 μέτρων θεωρείται ένα από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Αν και αντιμετώπισε σταδιακή ερήμωση μέχρι τη δεκαετία του ’90, είναι πλέον δημοφιλής χειμερινός προορισμός.

Το διπλανό χωριό Ξινό Νερό φημίζεται για τα φυσικά αφρώδη και ιαματικά νερά πηγής.