Με ιστορία 200 ετών και άνω, και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 1800, ο αμπελώνας Τρανάμπελο βρίσκεται σε μια περιοχή του νησιού που ήταν ευρέως γνωστή ως «Τρανά Αμπέλια» λόγω της έντονης οινοποιητικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή, στο Γλυνάδο Νάξου. Ένας πρόγονος της οικογένειας, με το παρατσούκλι «Καλόερος» ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία ως ο τελευταίος οινοπαραγωγός στα «Τρανά Αμπέλια».
Πενήντα χρόνια αργότερα, το 2005 η οικογένεια Μακρυδημήτρη αποφάσισε να αναβιώσει τον αμπελώνα, και τον ονόμασε Τρανάμπελο, με γνώμονα την αρχική τοπική ονομασία και με την υπόσχεση να διατηρήσει την ιστορική φήμη της περιοχής ως προς την παραγωγή κρασιού.
Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις τοπικές μεθόδους οινοποίησης και σε αρμονία με το χαρακτηριστικό terroir του νησιού, επιλέχθηκαν οι πιο αντιπροσωπευτικές γηγενείς κυκλαδίτικες ποικιλίες για τη βιώσιμη παραγωγή κρασιού.
- Οινοποιείο: Τρανάμπελο
- Σημείο εστίασης: Οινοποιήσεις κυκλαδίτικων ποικιλιών εμπνευσμένων από τις τοπικές μεθόδους οινοποίησης
- Περιοχή: Νάξος (Νησιά του Αιγαίου)
- Έτος ίδρυσης: 2005
- Έκταση: 10 στρέμματα
- Ποικιλίες: Ποταμίσι, Αηδάνι, Μονεμβασιά, Φωκιανό, Μαντηλαριά
- Οινοποίηση: Βιολογική πιστοποιημένη
- Κλίμα: Μεσογειακό, ξηροθερμικό
- Έδαφος: Αμμοπηλώδες, πετρώδες
- Έτος φύτευσης: 2005
- Υψόμετρο: 120 μέτρα
- Απόσταση από την ακτή: 3,35 μίλια
- Ποσοστό σταφυλιών από ιδιόκτητους αμπελώνες: 100%