Odd Blend

Odd Blend - Tranampelo - Naxos, Cyclades, Aegean Sea, Greece - natural white dry wine - Potamisi - Monemvasia - Aidani- Eklektikon

Το Odd Blend εκφράζει το παράδοξο της καλλιέργειας ερυθρόλευκων γηγενών ποικιλιών σε ενιαίο αμπελώνα, με στόχο τη συνδυασμένη συγκομιδή και οινοποίηση για να αναδειχθεί η πολυδιάστατη πολυπλοκότητά του. Αποτελεί φόρο τιμής στην τοπική καλλιέργεια και στις οινοποιητικές πρακτικές με μια πιο σύγχρονη ματιά, συνδέοντας την παράδοση με τη σημερινή εποχή.

  • Παραγωγός: Τρανάμπελο
  • Σοδειά: 2022
  • Τύπος: Λευκός ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: Ποταμίσι, Μονεμβασιά, Αηδάνι, Φωκιανό
  • Ονομασία προέλευσης: ΠΓΕ Κυκλάδες
  • Αλκοόλ: 12,60%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
  • Οινοποίηση: Συνοινοποίηση ερυθρών και λευκών ποικιλιών με γηγενείς ζυμομύκητες σε ανοξείδωτη δεξαμενή σε θερμοκρασία 16-18℃ και οκτάμηνη ωρίμανση με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική πιστοποιημένη
  • Κλίμα: Μεσογειακό, ξηροθερμικό καλοκαίρι και ήπιος χειμώνας
  • Έδαφος: Αμμοπηλώδες, πετρώδες
  • Έτος φύτευσης: 2002
  • Υψόμετρο: 120 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 5%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 300 πρέμνα / στρέμμα
  • Απόδοση πρέμνου: 1,5-2 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Δεν εφαρμόζεται
  • Ψεκασμός: 12 φορές τον χρόνο
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε τελάρα

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Δεν εφαρμόζεται (ελεύθερη ροή)
  • Πιεστήριο: Ελαφριά πίεση μέγιστη 14%, κύκλος 3 ωρών
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: 16-18℃ καθ’όλη τη διάρκεια όλων των διαδικασιών
  • Ζύμωση: 1 μήνα με γηγενείς ζυμομύκητες σε ανοξείδωτη δεξαμενή
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 8 μήνες σε ανοξείδωτη δεξαμενή, μπατονάζ ανά μήνα
  • Διαύγαση: Στατική
  • Φιλτράρισμα: Στατικό φιλτράρισμα
  • Παραγωγή: 3.000 λίτρα
  • Αλκοόλ: 12,60%
  • Οξύτητα: 5,74 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 0,31 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 95 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός Οίνος 
  • Φιάλη: 750ml

Με ιστορία 200 ετών και άνω, και πιο συγκεκριμένα στις αρχές του 1800, ο αμπελώνας Τρανάμπελο βρίσκεται σε μια περιοχή του νησιού που ήταν ευρέως γνωστή ως «Τρανά Αμπέλια» λόγω της έντονης οινοποιητικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή, στο Γλυνάδο Νάξου. Ένας πρόγονος της οικογένειας, με το παρατσούκλι «Καλόερος» ήταν γνωστός στην τοπική κοινωνία ως ο τελευταίος οινοπαραγωγός στα «Τρανά Αμπέλια».

Πενήντα χρόνια αργότερα, το 2005 η οικογένεια Μακρυδημήτρη αποφάσισε να αναβιώσει τον αμπελώνα, και τον ονόμασε Τρανάμπελο, με γνώμονα την αρχική τοπική ονομασία και με την υπόσχεση να διατηρήσει την ιστορική φήμη της περιοχής ως προς την παραγωγή κρασιού.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τις τοπικές μεθόδους οινοποίησης και σε αρμονία με το χαρακτηριστικό terroir του νησιού, επιλέχθηκαν οι πιο αντιπροσωπευτικές γηγενείς κυκλαδίτικες ποικιλίες για τη βιώσιμη παραγωγή κρασιού.

Η ιστορία της Νάξου (Χώρα) απλώνεται βαθειά στο χρόνο, μπλεγμένη ανάμεσα σε μυθικά όντα, θρύλους και ήρωες, αλλά και ιστορία: Μυκηναϊκή εποχή, ρωμαϊκή, βυζαντινή, λατινοκρατία και τουρκοκρατία. Τα πολλά μνημεία της Χώρας, μιλούν για το λαμπρό παρελθόν της, με πιο χαρακτηριστικό την «Πορτάρα», το επιβλητικό πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα του 6ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται στο νησάκι που οι ντόπιοι ονομάζουν «Παλάτια».

Πλούσια ποικιλία από αρχιτεκτονικά μνημεία, που άφησαν στο πέρασμα τους οι διάφοροι λαοί και πολιτισμοί, αλλά και μια αξιοζήλευτη λαϊκή παράδοση στο χτίσιμο των σπιτιών, των εκκλησιών και δεκάδων άλλων κτισμάτων, συνθέτουν την εικόνα της αρχιτεκτονικής της Νάξου, στο πέρασμα των χρόνων.

Η Νάξος σαν εικόνα δεν ξεφεύγει από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Λευκά κτίσματα διώροφα, όπου καμία επιφάνεια δεν είναι επίπεδη και το ένα δίπλα στο άλλο, ενώνουν τις αυλές τους με πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλιά. Η εναλλαγή είναι μεγάλη: Βουνά με φαράγγια, σπήλαια και ρεματιές σκιάζουν κατάφυτες κοιλάδες με λιόδεντρα, συκιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, αμπέλια και άφθονα τρεχούμενα νερά.

«Αν ο Παράδεισος ήταν στη γη, θα ήταν εδώ», έγραψε ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης όταν επισκέφθηκε το νησί της Νάξου και έμεινε για λίγο στον εύφορο κάμπο των Εγγαρών.

(Πηγή: www.naxos.gr)