Ματαρόα rosé

Oenogenesis Mataroa rosé - Merlot - Natural wine of Greece - Drama, Macedonia - Eklektikon

Η ελληνική εκδοχή της ποικιλίας Merlot, από τη Δράμα – τη πλέον φημισμένη οινοπαραγωγική περιοχή της χώρας για τις διεθνείς ποικιλίες – του έμπειρου και εκπαιδευμένου στη Γαλλία αμπελουργού και οινολόγου Μπάκη Τσάλκου. Η επαφή με τα στέμφυλα και η ελάχιστη παρέμβαση έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κρασιού με ξεκάθαρη την έκφραση του “terroir” της περιοχής απο την οποία προέρχεται.

  • Παραγωγός: Οινογένεσις
  • Σοδειά: 2020
  • Τύπος: Ροζέ ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Merlot
  • Ονομασία προέλευσης: ΠΓΕ Δράμα
  • Αλκοόλ: 13%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Ελάχιστη παρέμβαση
  • Οινοποίηση: Κρυοεκχύλιση για 12 ώρες ακολουθείται από ένα πρώτο ήπιο πιεστήριο, κατόπιν ωριμάζει σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 11 μήνες με τις λεπτές οινολάσπες του με μπατονάζ, έως την εμφιάλωση με ελάχιστα θειώδη.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Ελάχιστη παρέμβαση
  • Κλίμα: Μεσογειακό κλίμα με ήπιους χειμώνες και ξηρά καλοκαίρια
  • Έδαφος: Ασβεστολιθικό, αργιλώδες
  • Έτος φύτευσης: 2007
  • Υψόμετρο: 280 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 3%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 480 πρέμνα / στρέμμα
  • Απόδοση πρέμνου: 2 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Μία φορά τον Ιούλιο
  • Ψεκασμός: 3-4 φορές ανά εποχή (χαλκός / θειάφι)
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός με διαλογή κρασιού στο αμπέλι

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: 12 ώρες σε ανοξείδωτη δεξαμενή σταθεροποιημένη στους 3℃
  • Ζυμομύκητας: Γηγενής ζυμομύκητας σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες (28 ημέρες)
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: Σε ανοξείδωτη δεξαμενή για 6 μήνες με τις οινολάσπες του με τακτική ανάδευση
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 2.000 λίτρα
  • Αλκοόλ: 13%
  • Οξύτητα: 4,70 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 0,45 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 12 mg/l
  • Πιστοποίηση:
  • Φιάλη: 750ml

Το Οινογένεσις ιδρύθηκε το 2006, ανήκει και λειτουργεί από έναν από τους μεγαλύτερους οινολόγους της Ελλάδας, τον Μπάκη Τσάλκο, με εκπαίδευση και εμπειρία στις περιοχές Μονπελιέ και Μπορντό κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985 προκειμένου να προσαρμόσει τη γνώση του στο τοπικό terroir και τις ποικιλίες. Δημιούργησε μόνος του την οινοποιητική βιομηχανία της Δράμας τη δεκαετία του ’80, τη νεότερη της Ελλάδας, που μεσουρανούσε στην εγχώρια αγορά τη δεκαετία του ’90 και στις αρχές του 2000. Η Δράμα είναι γνωστή για την κομψότητα και την αρωματική έκφραση στα κρασιά, καθώς και για το βέλτιστο terroir για τις διεθνείς ποικιλίες. Αρχή του Μπάκη είναι η απουσία χημικών, καθώς και η μικρή παρέμβαση ή ο ψεκασμός στον αμπελώνα, και η οινοποίηση βάσει των υψηλότερων προτύπων. Τα θειώδη διατηρούνται σε επίπεδα κάτω των προτύπων βιολογικών προϊόντων. Τουλάχιστον 85% των ποικιλιών καλλιεργούνται σε ιδιόκτητους αμπελώνες.

Η Δράμα βρίσκεται στους πρόποδες του όρους “Φαλακρό” (από το επίθετο “φαλακρός”, αν και οι ντόπιοι το αποκαλούν “το βουνό των λουλουδιών”). Η Δράμα είναι χτισμένη σε μια καταπράσινη περιοχή με πολύ νερό. Είναι πολύ όμορφη και φιλόξενη πόλη με γραφικές γειτονιές, μεγάλες πλατείες, χώρους πρασίνου και καλοδιατηρημένα κλασικά αρχοντικά. Είναι ιδανική για τουρισμό το χειμώνα, καθώς και για φθινοπωρινές και ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη φύση.