Λιανόροϊδο

Lianoroido - Pontiglio Sustainable Vineyards - Corfu, Ionian Islands, Greece - natural orange wine - kakotrigis - Eklektikon

Ο Κακοτρύγης, η πολυδυναμική ποικιλία της Κέρκυρας μπορεί να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τον τρόπο οινοποίησης ή τη διαφορετική περίοδο τρύγου. Πρόκειται για μια πολύ ευαίσθητη ποικιλία, από το αμπέλι μέχρι την οινοποίηση, και μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα αποτελώντας ένα ακόμα αξιόλογο προϊόν του ελληνικού αμπελώνα.

  • Παραγωγός: Pontiglio
  • Σοδειά: 2023
  • Τύπος: Πορτοκαλί ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Κακοτρύγης
  • Ονομασία προέλευσης: ΠΓΕ Κέρκυρας
  • Αλκοόλ: 13%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιώσιμη
  • Οινοποίηση: Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του Κακοτρύγη ξεδιπλώνεται με την αρχαία τεχνική οινοποίησης. Η προζυμωτική επαφή του χυμού με τον φλοιό των σταφυλιών δίνει την κίτρινη / πορτοκαλί απόχρωση και «διευκολύνει» τις ζύμες που είναι απαραίτητες για την άγρια ζύμωση. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο με ελάχιστα θειώδη.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Ελάχιστη παρέμβαση
  • Κλίμα: Φθινόπωρο και χειμώνας με πολλές βροχοπτώσεις και ήπιες θερμοκρασίες, άνοιξη με λιγότερες βροχοπτώσεις και καλοκαίρι ξηρό και θερμό
  • Έδαφος: 34% άργιλος, 54% ιλύς, 12% άμμος
  • Έτος φύτευσης: 2001
  • Υψόμετρο: 10 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 5%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 330 πρέμνα / στρέμμα
  • Απόδοση πρέμνου: 1,13 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Δεν εφαρμόζεται
  • Ψεκασμός: Δεν εφαρμόζεται
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός σε τελάρα

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Επαφή με στέμφυλα για 32 ώρες στη δεξαμενή
  • Πιεστήριο: Χειρωνακτικό
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: Μέχρι 18°C καθ΄όλη τη διάρκεια
  • Ζύμωση: Αυθόρμητη ζύμωση με γηγενή ζυμομύκητα για 25 ημέρες
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 5 μήνες σε δεξαμενή
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 930 λίτρα
  • Αλκοόλ: 13%
  • Οξύτητα: 6,06 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 8,90 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 27,90 mg/l
  • Πιστοποίηση:
  • Φιάλη: 750ml

Το οινοποιείο Pontiglio (που σημαίνει «επίμονος» στα λατινικά) ιδρύθηκε με επιμονή σε μια εποχή μεγάλης ευημερίας προερχόμενης από τον τουρισμό, με τη βοήθεια κρατικής επιδότησης. Ο Μπάμπης και η Αθηνά ανέλαβαν τους αυτόριζους οικογενειακούς αμπελώνες χρονολογίας 150 ετών, όπου καλλιέργησαν τις τοπικές ποικιλίες του νησιού, τον Κακοτρύγη (λευκή ποικιλία) και το Σκοπελίτικο (ερυθρή ποικιλία), και έσπευσαν να διατηρήσουν και να αναβιώσουν την πλούσια, τοπική αμπελουργική παράδοση.

Η καλλιέργεια της αμπέλου στην Κέρκυρα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Όμηρος αναφέρει το κρασί και την καλλιέργεια της αμπέλου στην Κέρκυρα, όταν κατά τη φιλοξενία του Οδυσσέα στη χώρα των Φαιάκων, του προσφέρθηκε άφθονο κρασί. Σημαντική αναφορά στην αμπελουργία της Κέρκυρας γίνεται στα Ελληνικά του Ξενοφώντα (6.2.6). Το 373 π.Χ. ο Σπαρτιάτης στρατηγός Μνάσιππος αποβιβάστηκε στην Κέρκυρα και οι στρατιώτες του λεηλάτησαν «…τις αγροτικές περιοχές με όμορφες καλλιέργειες και φυτείες, καθώς και τα υπέροχα αρχοντικά και τα κελάρια που ήταν χτισμένα στα αγροκτήματα. Σε τέτοιο βαθμό που ειπώθηκε ότι οι στρατιώτες του βρίσκονταν σε σημείο που δεν δέχονταν να πιουν τίποτα άλλο παρά μόνο αρωματικό κρασί».

Γύρω στο 200 μ.Χ., ο Αθηναίος στους Δειπνοσοφιστές του αναφέρει ότι το Κερκυραϊκό κρασί είναι ευχάριστο όταν παλαιώνει. Κατά την παράδοση της Κέρκυρας στους Ενετούς, το κρασί αποτελούσε το σημαντικότερο προϊόν του νησιού (Μουστοξύδης, Delle Cose).

Οι αμπελώνες εκτείνονται σε 12 διαφορετικά αμπελοτεμάχια στο χωριό της Λευκίμμης και στα περίχωρα του, στη νότια Κέρκυρα.

Η Κέρκυρα σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, δεν βρέθηκε ποτέ υπό τον οθωμανικό ζυγό. Λόγω της κυριαρχίας του νησιού διαδοχικά από τους Ενετούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς στο πέρασμα των αιώνων, το νησί έχει γίνει κυρίως μέρος του δυτικού και όχι του ανατολικού κόσμου. Ο πολιτισμός τους άσκησε ισχυρή επιρροή στην πόλη. Στην Κέρκυρα ιδρύθηκε το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία, η πρώτη φιλαρμονική ορχήστρα και η πρώτη σχολή Καλών Τεχνών.

Στην άριστα διατηρημένη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας που έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το αναγεννησιακό, το μπαρόκ και το κλασικό ύφος εφαρμόστηκε με επιτυχία στις τοπικές καλλιτεχνικές παραδόσεις. Ανάκτορα, φρούρια, επιβλητικά δημόσια κτίρια της Ενετοκρατίας προσδίδουν έναν μοναδικό χαρακτήρα στα μικροσκοπικά σοκάκια με απλωμένες μπουγάδες και στις μικρές απομονωμένες πλατείες. Περπατώντας σε ένα συγκρότημα από στενά πλακόστρωτα δρομάκια με σκάλες και θολωτά περάσματα, τα αποκαλούμενα «καντούνια», θα νιώθετε σαν να βρίσκεστε στη Γένοβα ή τη Νάπολη.

(Πηγή: https://www.visitgreece.gr/islands/ionian-islands/corfu/)