Άγραφο Μαλαγουζιά

A-Grafo Malagousia - Kontozisis Organic Vineyards - Karditsa, Greece - Natural wine - Orange Wine - USDA Organic - No Sulfites

Η ποικιλία Μαλαγουζιά, η “Σταχτοπούτα των ελληνικών ποικιλιών”, σε μια ρουστίκ εκδοχή οινοποίησης χωρίς προσθήκες / παρεμβάσεις.

  • Παραγωγός: Βιολογικοί Αμπελώνες Κοντοζήση
  • Σοδειά: 2022
  • Τύπος: Πορτοκαλί ξηρός οίνος
  • Ποικιλίες: 100% Μαλαγουζιά
  • Ονομασία προέλευσης: ΠΓΕ Καρδίτσα
  • Αλκοόλ: 13%
  • Φιάλη: 750ml
  • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική πιστοποιημένη
  • Οινοποίηση: Επαφή με στέμφυλα για 35 ημέρες, ωρίμανση για 6 μήνες σε πήλινο αμφορέα, χωρίς έλεγχο θερμοκρασίας ή προσθήκες. Εμφιαλώνεται χωρίς διαύγαση ή φιλτράρισμα, και χωρίς προσθήκη θειωδών.
  • Αρχεία:   

Αμπελοκαλλιέργεια

  • Βιολογική πιστοποιημένη
  • Κλίμα: Θερμό, μεσογειακό και υγρό μικροκλίμα
  • Έδαφος: Ρηχό προς μέτρια βαθύ έδαφος σε ήπια κλίση με ανατολικό προσανατολισμό, χαμηλό σε οργανική ύλη και ανθρακικό ασβέστιο
  • Έτος φύτευσης: 1999
  • Υψόμετρο: 200 μέτρα
  • Κλίση εδάφους: 10%
  • Πυκνότητα φύτευσης: 400 πρέμνα / στρέμμα
  • Απόδοση πρέμνου: 1-1,5 kg / πρέμνο
  • Άρδευση: Εάν απαιτείται
  • Ψεκασμός: Εάν απαιτείται
  • Τρύγος: Χειρωνακτικός

Οινοποίηση

  • Εκχύλιση: Επαφή με στέμφυλα για 35 ημέρες
  • Πιεστήριο: Δεν εφαρμόζεται
  • Έλεγχος θερμοκρασίας: Όταν απαιτείται κατά τη ζύμωση
  • Ζύμωση: Σε τσιμεντένιο αυγό και σε πήλινο αμφορέα με γηγενή ζυμομύκητα
  • Μηλογαλακτική ζύμωση: Φυσική ολοκλήρωση
  • Ωρίμανση: 6 μήνες σε πήλινους αμφορείς
  • Διαύγαση: Δεν εφαρμόζεται
  • Φιλτράρισμα: Δεν εφαρμόζεται
  • Παραγωγή: 2.500 λίτρα
  • Αλκοόλ: 13%
  • Οξύτητα: 5,38 gr/l
  • Υπολειμματικά σάκχαρα: 2,10 gr/l
  • Ολικά θειώδη: 20 mg/l
  • Πιστοποίηση: Βιολογικός USDA Οίνος, Χωρίς Προσθήκη Θειωδών
  • Φιάλη: 750ml

Ο Κοντοζήσης ασχολείται με την πιστοποιημένη βιολογική γεωργία και τη βιολογική οινοποίηση από το 1991. Είναι ένας από τους πρώτους που έλαβε την πιστοποίηση στην Ελλάδα. Η μακροχρόνια ενασχόλησή του με τις πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας υποδεικνύει την ξεκάθαρη προσέγγισή του προς τη βιωσιμότητα. Ο Ανδρέας Κοντοζήσης και η συνεργάτιδά του Αφροδίτη Τούσια εργάζονται με πάθος με τη γηγενή ερυθρή ποικιλία της περιοχής, τη Λημνιώνα, μεταξύ άλλων, για την οποία έχουν αναπτύξει τεχνικές ιδιόκτητων αμπελώνων για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα από τα μεγάλα σταφύλια της ποικιλίας. Ο τρύγος είναι χειρωνακτικός και το κλάδεμα πραγματοποιείται σε χαμηλής απόδοσης αμπελώνες (2,8 εκατόλιτρα / στρέμμα) των 110 στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων. Ο Κοντοζήσης δεν χρησιμοποιεί πιεστήριο (μόνο κρασιά ελεύθερης ροής) ούτε εμπορικούς ζυμομύκητες.

Η Καρδίτσα αποτελεί μια αγροτική περιοχή της Θεσσαλίας, στο κέντρο της Ελλάδας. Είναι η ποδηλατική πρωτεύουσα της Ελλάδας, με πολλούς ποδηλατόδρομους και πολλούς κατοίκους να τους χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο μετακίνησης.

Το terroir του ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα κοντινά όροι των Αγράφων και την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα. Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων, που φιλοξενούν το δεύτερο σημαντικότερο σύμπλεγμα μοναστηριών στην Ελλάδα.