Βιολογικοί Αμπελώνες Κοντοζήση

Ο Κοντοζήσης είναι παραγωγός κρασιών βιολογικής καλλιέργειας από την Καρδίτσα. Παράγει φυσικά κρασιά βιολογικής καλλιέργειας από γηγενείς ποικιλίες όπως οι τοπικές ποικιλίες Λημνιώνα και Μαλαγουζιά.

Ο Κοντοζήσης είναι παραγωγός κρασιών βιολογικής καλλιέργειας στην Καρδίτσα, μια αγροτική περιοχή της Θεσσαλίας. Η Καρδίτσα είναι γνωστή ως η ποδηλατική πρωτεύουσα της Ελλάδας και η γενέτειρα της εντυπωσιακής ερυθρής ποικιλίας Λημνιώνα. Το οινοποιείο και οι αμπελώνες βρίσκονται στους πρόποδες του όρους των Αγράφων, σε δύο ξεχωριστά terroir ανάμεσα στα Κανάλια και τη Δαφνοσπηλιά.

Ο Κοντοζήσης ασχολείται με την πιστοποιημένη βιολογική γεωργία και τη βιολογική οινοποίηση από το 1991. Είναι ένας από τους πρώτους που έλαβε την πιστοποίηση στην Ελλάδα. Η μακροχρόνια ενασχόλησή του με τις πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας υποδεικνύει την ξεκάθαρη προσέγγισή του προς τη βιωσιμότητα. Έχοντας συνεργαστεί μόνο με την τοπική αγορά της Καρδίτσας, οι πρακτικές βιολογικής καλλιέργειας ήταν κάτι που δεν εκτιμήθηκε, αλλά ο Κοντοζήσης εξακολουθούσε να καλλιεργεί χωρίς χημικά παρασκευάσματα και να παράγει αυθεντικά, φυσικά κρασιά. Οι λίγοι πιστοί λάτρεις των κρασιών Κοντοζήση στην Καρδίτσα ήταν αρκετοί για να τον κινητοποιήσουν να συνεχίσει όλα αυτά τα χρόνια και τελικά να τα διαθέσει σε μια αγορά που αγκάλιαζε πλήρως την αυθεντικότητα αυτών των κρασιών, τα μεγάλα αστικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ανδρέας Κοντοζήσης και η συνεργάτιδά του Αφροδίτη Τούσια εργάζονται με πάθος με τη γηγενή ερυθρή ποικιλία της περιοχής, τη Λημνιώνα, μεταξύ άλλων, για την οποία έχουν αναπτύξει τεχνικές ιδιόκτητων αμπελώνων για να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ποσότητα από τα μεγάλα σταφύλια της ποικιλίας. Ο τρύγος είναι χειρωνακτικός και το κλάδεμα πραγματοποιείται σε χαμηλής απόδοσης αμπελώνες (2,8 εκατόλιτρα / στρέμμα) των 110 στρεμμάτων ιδιόκτητων αμπελώνων. Ο Κοντοζήσης δεν χρησιμοποιεί πιεστήριο (μόνο κρασιά ελεύθερης ροής) ούτε εμπορικούς ζυμομύκητες.

 • Οινοποιείο: Βιολογικοί Αμπελώνες Κοντοζήση
 • Σημείο εστίασης: Φυσική οινοποίηση της τοπικής ποικιλίας Λημνιώνα και Μαλαγουζιά
 • Περιοχή: Καρδίτσα (Θεσσαλία)
 • Έτος ίδρυσης: 1991
 • Έκταση: 110 στρέμματα
 • Ποικιλίες: Λημνιώνα / Ξινόμαυρο / Merlot / Syrah / Μαλαγουζιά / Ασύρτικο / Ροδίτης / Chardonnay
 • Αμπελοκαλλιέργεια: Βιολογική
 • Κλίμα: Θερμό και ηλιόλουστο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με χαμηλές βροχοπτώσεις. Οι ορεινοί σχηματισμοί παρέχουν δροσερές νύχτες (μεγάλη διακύμανση θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, μαζί με το μικροκλίμα, έδαφος και ψυχρά ρεύματα της περιοχής από τα τριγύρω βουνά, προσδίδουν στα κρασιά / ποικιλίες την μοναδική τους έκφραση και την αίσθηση του χώρου). Οι βροχές μπορεί να αποτελούν πρόβλημα μέσα προς τα τέλη Σεπτεμβρίου.
 • Έδαφος: Αμμοπηλώδες
 • Έτος φύτευσης: Μεταξύ 1991 και 2010
 • Υψόμετρο: 200-250 μέτρα
 • Απόσταση από την ακτή: 50 μίλια
 • Ποσοστό σταφυλιών από ιδιόκτητους αμπελώνες: 100%

Η Καρδίτσα αποτελεί μια αγροτική περιοχή της Θεσσαλίας, στο κέντρο της Ελλάδας. Είναι η ποδηλατική πρωτεύουσα της Ελλάδας, με πολλούς ποδηλατόδρομους και πολλούς κατοίκους να τους χρησιμοποιούν ως κύριο μέσο μετακίνησης.

Το terroir του ορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα κοντινά όροι των Αγράφων και την τεχνητή λίμνη Πλαστήρα. Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στους εντυπωσιακούς βράχους των Μετεώρων, που φιλοξενούν το δεύτερο σημαντικότερο σύμπλεγμα μοναστηριών στην Ελλάδα.